Zelenskij: Pokud Rusko vyhraje, tak USA ponesou katastrofální následky

zprávy

Ukrajina udělala vše pro to, aby nezatáhla Ameriku do války, ale pokud bude Rusku umožněno zvítězit, bude to mít katastrofální následky pro Ameriku samotnou, řekl ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij před svou návštěvou Spojených států.

Zelenskij: Pokud Rusko vyhraje, tak USA ponesou katastrofální následky
Vladimir Zelenskij
23. září 2024 - 02:20

Jak řekl v rozhovoru pro „The New Yorker“, kdyby Ukrajina nekladla odpor, Putin by šel dál.

„Zaprvé by do Evropy, Ameriky a Kanady přišlo asi 40 milionů imigrantů. Zadruhé byste přišli o největší zemi v Evropě - obrovská rána pro americký vliv na kontinentu. Rusko by tam teď mělo plný vliv. Přišli byste o všechno. To by znamenalo, že v Polsku, Německu by byl váš vliv nulový,“ řekl Zelenskij.

Zdůraznil, že americká veřejnost musí pochopit, že pouhá skutečnost existence Ukrajiny není problém, ale zároveň ukrajinský odpor umožnil Americe vyřešit mnoho dalších problémů.


Místo Ukrajiny by Rusko mohlo zaútočit na Polsko nebo pobaltské země, které jsou členy NATO, a pro USA by to byla „katastrofa, rána pod pás“.

„V tomto případě byste se jistě zapojili do totální války - s vojáky na zemi, financováním, investicemi a americká ekonomika by se dostala na válečný základ. Takže říci, že jste byli zapojeni do této války dlouhou dobu prostě není pravda: Věřím, že jsme zachránili Ameriku před totální válkou,“ zdůraznil Zelenskij.


Řekl také, že pokud podpora Ukrajiny slábne, Rusko se může „rozhodnout, že už toho bylo dost, a zaútočit například na Polsko v reakci na nějakou provokaci ze strany Běloruska,“ uvedl Zelenskij.

A teď, po dvou a půl letech vaší podpory a investic, za které jsme vám velmi vděční, to všechno můžete vynásobit nulou. Amerika by musela začít investovat od nuly a ve válce úplně jiného kalibru. Američtí vojáci budou bojovat a to vše, dodal bych, přinese Rusku obrovský prospěch,“ zdůraznil prezident Ukrajiny.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky krajských voleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif