Válka ovlivňuje přes 600 milionů žen a dívek, uvádí OSN

zprávy

Více než 600 milionů žen a dívek je dnes zasaženo válkou, což představuje dramatický nárůst oproti minulému desetiletí. OSN varuje, že jejich práva a bezpečí jsou ohroženy, zatímco jejich hlas v mírových jednáních zůstává přehlížen.

Válka ovlivňuje přes 600 milionů žen a dívek, uvádí OSN
António Guterres, generální tajemník OSN
28. října 2024 - 06:30

Více než 600 milionů žen a dívek je nyní zasaženo válkou, což představuje nárůst o 50 procent oproti předchozímu desetiletí. OSN varuje, že svět je zapomíná v době, kdy sílí odpor proti právům žen a rovnosti pohlaví, což ohrožuje desítky let dosaženého pokroku.

Generální tajemník OSN António Guterres ve své nové zprávě uvedl, že kvůli rekordnímu počtu ozbrojených konfliktů a násilí se pokroky v oblasti práv žen postupně vytrácejí a „zisky dosažené v oblasti ženských práv visí na vlásku po celém světě“.

Guterres hodnotil stav rezoluce Rady bezpečnosti OSN přijaté 31. října 2000, která požadovala rovné zapojení žen do mírových jednání. Tohoto cíle, stejně jako rovnosti pohlaví, však stále nedosáhli. Současná data a závěry podle něj ukazují, že „transformační potenciál ženského vedení a jejich zapojení do úsilí o mír“ je systematicky oslabován, přičemž moc a rozhodování v oblasti míru a bezpečnosti zůstávají převážně v rukou mužů, uvádí server ArabNews.com.

„Dokud budou utlačovatelské patriarchální struktury a genderové předsudky brzdit polovinu našich společností, mír zůstane nedosažitelný,“ varoval.



Podle zprávy se podíl žen zabitých v ozbrojených konfliktech v roce 2023 zdvojnásobil oproti předchozímu roku, ověřené případy sexuálního násilí spojeného s konflikty vzrostly o 50 procent a počet dívek postižených vážnými porušeními práv v konfliktech se zvýšil o 35 procent.

Na dvoudenním jednání Rady bezpečnosti OSN, které na toto téma skončilo v pátek, upozornila Sima Bahousová, vedoucí agentury OSN pro rovnost pohlaví UN Women, na nedostatečnou pozornost věnovanou hlasům žen při hledání míru.

Bahousová zmínila obavy milionů žen a dívek v Afghánistánu, které jsou zbaveny vzdělání a budoucnosti; vysídlených žen v Gaze „čekajících na smrt“; žen v Súdánu, jež jsou oběťmi sexuálního násilí; a zanikajících nadějí žen v Myanmaru, Haiti, Kongu, Sahelu, Jižním Súdánu, Sýrii, na Ukrajině, v Jemenu a jinde.

Psali jsme:

„Svět potřebuje odpovědět na jejich obavy nadějí,“ uvedla Bahousová, ale skutečnost je pochmurná: „Jedena ze dvou žen a dívek v oblastech zasažených konfliktem čelí středně těžké až těžké potravinové nejistotě a 61 procent všech případů mateřské úmrtnosti se soustřeďuje v 35 zemích postižených konfliktem.“

Ohledně účasti žen v rozhodovacím procesu a politice v zemích postižených konfliktem Bahousová uvedla, že pokrok je zastaven. Podíl žen v mírových jednáních se za poslední desetiletí nezlepšil: v průměru je méně než 10 procent ve všech procesech a méně než 20 procent v procesech vedených nebo podporovaných OSN.

Zástupkyně generálního tajemníka OSN Amina Mohammedová oznámila zahájení iniciativy „Společný závazek pro účast žen v mírových procesech“ a vyzvala vlády, regionální organizace a další zúčastněné strany, aby se k OSN připojily a podnikly konkrétní kroky. Tyto závazky zahrnují jmenování žen hlavními vyjednavačkami, podporu přímé a smysluplné účasti žen v mírových procesech a konzultace s vedoucími ženami ve všech fázích vyjednávání.

Mnozí velvyslanci OSN, kteří na zasedání rady vystoupili, se zaměřili na nedostatek „politické vůle“ k podpoře žen v mírovém procesu. „Viděli jsme, jak nedostatek politické vůle nadále brání plnému naplnění závazků, které členské státy přijaly,“ uvedl v pátek panamský velvyslanec u OSN Eloy Alfaro de Alba.

(hýbl, ArabNews.com, repro: youtube)


Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?