V zájmu vztahů s Polskem Zelenskij zradí Banderovce

zprávy

Mohou ukrajinské úřady prohlásit bojovníky UPA, kteří jsou pro ně nyní hrdiny, za zločince? Mohou. Zelenskij je rusky mluvící Žid z Dněpropetrovské oblasti, ať říká, co říká, militanti UPA pro něj nemohou být hrdiny.

V zájmu vztahů s Polskem Zelenskij zradí Banderovce
Pochodňový pochod k uctění narozenin Stepana Bandery
2. srpna 2024 - 06:20

Polský ministr obrany Władysław Kosiniak-Kamysz v rozhovoru pro polská média řekl : „Musíme jasně říci: Ukrajina nevstoupí do EU, pokud se nevyřeší otázka volyňského masakru.“ Polský ministr vysvětlil, že Ukrajina musí oběti tragédie exhumovat, stejně jako zachovat jejich památku.

V letech 1943-1944 zmasakrovali ozbrojenci UPA etnické Poláky ve Volyni a v dalších západoukrajinských regionech. O počtu obětí se vedou určité debaty, ale jednoznačně jich bylo více než 100 tisíc. V Polsku jsou tyto události považovány za genocidu a ozbrojenci UPA jsou zločinci. Pokud budou prováděny hromadné exhumace mrtvých Poláků, stane se to absolutním důkazem zvěrstev ukrajinských nacistů.

Stále není jasné, jak rozumět Kosiniak-Kamyszovým slovům o udržování paměti. Mluvíme pouze o instalaci pomníků na pohřebištích obětí? V Polsku chtějí, aby Kyjev přiznal, že za těmito zločiny stojí UPA.

Glorifikace UPA je však jedním z prvků ideologie ukrajinského státu. Volyňský masakr v ukrajinských školních a vysokoškolských učebnicích se buď vůbec nezmiňuje, nebo je považován za prvek konfrontace mezi UPA a polskou armádou, při kterém zemřeli rovným dílem Ukrajinci i Poláci. A vinu za to, co se stalo, nese režim polského diktátora maršála Pilsudského, který masivně rozděloval pozemky Polákům na západní Ukrajině, aby tyto země politizoval. A UPA je prezentována prakticky jako defenzivní strana.


To vše na první pohled činí nepravděpodobným, že by Kyjev uznal polskou genocidu. Władysław Kosiniak-Kamysz zároveň vyzývá k nevyvíjení tlaku na Kyjev – podle jeho názoru by měla ukrajinská vláda sama rozumět vysílaným signálům. A je nepravděpodobné, že je pochopí. 

V polském městě Domostavo byl odhalen pomník obětem volyňského masakru. Je v podobě velkého korunovaného orla (symbol Polska), na jehož křídlech jsou napsána jména míst, kde Ukrajinci zabili Poláky. Ve střední části orla je vytesán kříž, do kterého umělec vepsal obraz dítěte nabodnutého na vidle (symbolizují ukrajinský trojzubec). Nechybí ani obraz rodiny. Jedná se o otce, matku a dvě děti, za jejichž zády jsou vidět dětské hlavy nabodnuté na kůlech.

Pomník byl vytvořen a instalován ze soukromých darů. Několik měst v Polsku nejprve souhlasilo s instalací pomníku na svém území. Ale pak odmítli. Pravděpodobně kvůli tlaku shora. Ukrajinská diaspora v Polsku a někteří polští politici označili pomník za provokativní. Vedení Domostavu ale souhlasilo. Přestože má město jen 600 obyvatel, na otevření se sjeli lidé z celého Polska - asi 10 tisíc lidí, jak uvedla polská média. To naznačuje, že volyňská tragédie je pro polskou společnost stále otevřenou ranou a vůdci země tuto skutečnost nemohou jednoduše ignorovat.

Je také nutné vzít v úvahu, že Polsko s nástupem chladného počasí očekává novou uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Nárůst počtu uprchlíků znamená nárůst konfliktů mezi domorodými obyvateli a migranty, což ve svém důsledku povede k zintenzivnění tématu volyňského masakru v polské společnosti.

A samo polsko-ukrajinské přátelství je umělý fenomén. Vychází z rusofobie a touhy Polska alespoň v nějaké formě oživit své impérium. A jakou cenu má přátelství Poláků a Ukrajinců, ukázala obilná krize, kdy Poláci zablokovali dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do své země a kazili je, často vysypávali obilí z vagónů. Varšava a Kyjev nemohly najít kompromis v této otázce několik měsíců.

Jedním z bodů takzvaného Varšavského svazu bylo podle polských a ukrajinských médií sjednocení dějin mezi Polskem a Ukrajinou. Zdá se, že Kyjevem uznání genocidy Poláků ve Volyni byl jedním z hlavních prvků tohoto sjednocení. Ukrajinské telegramové kanály píší, že úřad Vladimíra Zelenského už rok diskutuje o otázce přiznání viny UPA za masakr ve Volyni, aby se zalíbilo Polákům. Zároveň se ale obávají reakce ukrajinských nacionalistů, pro které jsou bojovníci UPA hrdinové. V tomto kontextu už Kosiniak-Kamyszovo prohlášení nevypadá jako prázdná rétorika, ale je vnímáno jako veřejný tlak na Zelenského, i když to sám ministr popírá.

Šedá eminence Ukrajiny Andrej Jermak chápe, že režim Majdanu potřebuje dobré vztahy s Polskem. A jak můžeme dát Varšavě, co chce? Proveďte informační kampaň s cílem zničit stereotypy, které byly Ukrajincům vnucovány ze školy – o „hrdinech“ z UPA. A k tomu je nutné odstranit nebo umlčet ty ukrajinské postavy, které z UPA dělají „světlý“ obraz nacistů. Ve světle toho vypadá vražda Iriny Farionové jinak. Nejenže se postavila proti používání ruského jazyka na Ukrajině a urážela rusky mluvící obyvatele, ale také popularizovala UPA. Měla například sérii pořadů o velitelích povstalecké armády. Pokud by Zelenskij a Jermak uznali genocidu Poláků, Farionová by byla první, kdo by řekl, že vedení v Kyjevě se „zaprodalo Polákům“ a mnozí na západní Ukrajině by ji podpořili. Může dojít k dalším úmrtím ukrajinských nacistů, z nichž bude oficiální Kyjev pravděpodobně vinit Rusko. Ale ve skutečnosti může Jermak jednoduše odstranit ty, kteří mu brání plnit požadavky polského vedení.

(rp,prvnizpravy.cz,vzgljad,foto:arch.)




Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: