Útoky na Gazu by měly být vyšetřovány jako válečné zločiny

zprávy

Amnesty International v pondělí vyzvala Mezinárodní trestní soud (ICC) k zahájení vyšetřování válečných zločinů v souvislosti s útoky Izraele na Gazu, které vedly k masakrům v řadách nuceně vysídlených Palestinců.

Útoky na Gazu by měly být vyšetřovány jako válečné zločiny
Oběti v pásmu Gaza
29. srpna 2024 - 08:55

Vyšetřování se zaměřuje na dvě izraelské masakry, které se odehrály v Gaze.

"26. května 2024 zasáhly dva izraelské letecké údery tábor míru Kuvajt, provizorní tábor pro vnitřně vysídlené osoby v Tal al-Sultanu na západě Rafahu, a zabily nejméně 36 lidí (včetně šesti dětí) a zranily více než 100 osob," uvedla Amnesty International, která již na počátku útoků na Gazu shromáždila "usvědčující důkazy" o izraelských válečných zločinech, včetně bezohledného zabíjení civilistů, jak uvádí server Common Dreams.org.

Útok na Tal al-Sultan zasáhl izraelskou armádou označenou „bezpečnou zónu“ a způsobil požár, který uvěznil a spálil naživu lidi uvnitř stanů, kde hledali útočiště. Jeden z přeživších Amnesty řekl: „Kolem nás bylo tolik mrtvých lidí," mnozí z nich "rozkouskovaní a v kalužích krve."

Podle zprávy Amnesty International byly při leteckých úderech použity dvě americké naváděné bomby GBU-39 a "použití těchto municí, které rozptylují smrtící střepiny na velké ploše, v táboře, kde jsou ubytováni civilisté v přeplněných provizorních přístřeších, pravděpodobně představovalo nepřiměřený a nerozlišující útok, který by měl být vyšetřován jako válečný zločin."



„Údery zabily 23 civilistů, včetně 12 dětí, sedmi žen a čtyř mužů, a mnoho dalších zranily.“

Erika Guevara-Rosas, seniorní ředitelka pro výzkum, advokacii, politiku a kampaně Amnesty International, ve svém prohlášení uvedla: „Izraelská armáda si musela být plně vědoma, že použití bomb, které rozptylují smrtící střepiny na stovky metrů, a neřízených tankových granátů by v přeplněných a nechráněných prostředích vedlo k velkému počtu mrtvých a zraněných civilistů."

Izrael, jehož 325denní bombardování, invaze a obléhání Gazy vedly k úmrtí, zmrzačení nebo zmizení více než 144 000 Palestinců a milióny dalších přivedly k nucenému vysídlení, hladovění a nemocem, je v současnosti souzen za genocidu u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, Nizozemsko.

V lednu ICJ nařídil Izraeli, aby "přijal veškerá opatření ve své moci" k dodržování svých povinností podle článku II Úmluvy o genocidě. Izraelský krajně pravicový kabinet a armáda jsou lidskoprávními organizacemi obviňovány z ignorování tohoto nařízení.

Psali jsme:

Když izraelské síly čtyři měsíce poté zahájily velkou pozemní invazi do Rafahu, ICJ vydal další příkaz, aby Izrael "okamžitě zastavil svou vojenskou ofenzívu" ve městě, kde hledalo útočiště kolem 1,5 milionu nuceně vysídlených a místních palestinských obyvatel. Místo aby Izrael příkaz uposlechl, zesílil útok na Rafah.

U Mezinárodního trestního soudu nyní prokurátor Karim Khan vyzývá tribunál, aby rychle jednal na základě jeho květnové žádosti o zatykače na zatčení Netanjahua a izraelského ministra obrany Yoava Gallanta.

(jk, commondreams, repro: al jazeera)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif