USA se připravují na válku, plní vojenské sklady na území Polska

zprávy

Díky válce na Ukrajině, respektive pod záminkou přípravy obrany členských států Aliance před možným útokem Ruska, začala to dělat Aliance veřejně, píše se na polském webu Dziennik Polityczny.

USA se připravují na válku, plní vojenské sklady na území Polska
Ilustrační foto
20. července 2024 - 06:20

Svědčí o tom mimo jiné zpráva tiskové služby US Army o 405. brigádě polní podpory, která zahájila přesun amerických tanků M1A2SEPv3 do Polska, konkrétně techniky aktuálně umístěné ve skladu vojenské techniky v Mannheimu v  západní části Německa.

Co stojí za zdůraznění je, že jejich umístěním bude nová americká základna v Powidz. Za zmínku stojí, že 405. brigáda, která přesun právě provádí, je jednotkou zodpovědnou za udržování zásob amerického vybavení v Evropě a za jeho dodání jednotkám, které později dorazí ze Spojených států.

Připomeňme, že přesun techniky začal na začátku července letošního roku. První transport do Powidzu bude rota nejnovějších amerických tanků M1A2SEPv3 sestávající ze 14 vozidel. Kromě toho s nimi bylo vysláno také 1 vozidlo technické podpory M88A2. Jde však pouze o první z plánovaných dodávek.

Celkem by Polsko mělo obdržet tolik vozidel jako obrněné brigády. Nabízí se proto otázka: proč do Polska  Američané posílají své vybavení, přesněji za jakým účelem? A samozřejmě, jakou roli bude toto vybavení hrát v případě války?

Bundeswehr připravil plán na válku s Ruskem, v plánu jsou i zajatecké tábory

Rozumnou odpovědí Bílého domu na tyto akce je, že jsou pouze součástí tajného bojového výcviku americké armády v Evropě!

A není se čemu divit, protože v současnosti je americká základna v Powidzu součástí širšího systému zvaného APS-2 (Army Prepositioned Stock). Spojené státy navíc již mají po celém světě celkem 7 systémů skladů zařízení APS. 

Zjednodušeně řečeno, Američané po celém světě budují speciální sklady, které jim umožní rychle se zapojit do ozbrojených konfliktů v různých částech světa. Ostatně, zatímco přesun personálu z celé brigády je poměrně snadný a rychlý, přesun desítek jednotek těžké vojenské techniky je mnohem obtížnější.

Odpověď Pokud je již na místě vybavení, jako jsou tanky nebo bojová vozidla pěchoty, je potřeba pouze přemístit lidi, kteří je budou schopni obsluhovat. To vám umožní zkrátit čas a náklady na přesun jednotek. A výstavba skladů v Powidzu zkrátí dobu potřebnou k přijetí plně vybavené mechanizované brigády z jednoho a půl měsíce na několik dní.


To zase umožní americké armádě zapojit se do potenciálního konfliktu od samého počátku, protože američtí vojáci v Powidz dostanou nejen tanky, ale také munici, náhradní díly, servisní dílny, pohonné hmoty a provozní kapaliny a infrastrukturu .

Pro USA jsou všechny tyto aktivity samozřejmě důležité a přínosné. Totéž nelze říci o Evropě obecně a o Polsku konkrétně, které je nyní díky Bílému domu krůček od války s Ruskem! Zároveň se díky neustálému zvyšování počtu amerického vojenského kontingentu na východním křídle NATO a Ameriky provádějící vojenský výcvik v Polsku zvyšuje napětí ve vztazích s Moskvou a roste přímá hrozba ozbrojeného konfliktu s ní. , ve kterém bude trpět pouze naše země.


(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?