US kongres chce od Bidenova lékaře důkaz, proč ho považuje za zdravého

zprávy

Předseda sněmovního výboru pro dohled a odpovědnost republikán James Comer zavolal lékaři Joea Bidena Kevinu O'Connorovi, aby poskytl rozhovor o prezidentově lékařské prohlídce.

US kongres chce od Bidenova lékaře důkaz, proč ho považuje za zdravého
James Comer, předseda sněmovního výboru pro dohled a odpovědnost
8. července 2024 - 07:30

Comer také požaduje, aby O'Connor poskytl všechny dokumenty, které má v držení a které se týkají jeho účasti na finančních aktivitách rodiny Bidenů.

Po znepokojivém debatním vystoupení prezidenta Bidena proti bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi z 27. června reportéři spěchali, aby informovali o tom, co Američané po léta jasně viděli: Zdá se, že Američané zpochybňují schopnost prezidenta Bidena vést zemi a Výbor pro dohled a odpovědnost chce prošetřit okolností vašeho hodnocení z února tohoto roku, že „prezident Biden je zdravý, aktivní, energický 81letý muž, který zůstává v dobré kondici, aby mohl úspěšně vykonávat povinnosti prezidenta. Nedávno bylo oznámeno, že jste „nikdy "nedoporučoval, aby Biden podstoupil kognitivní test." Výbor pro dohled je znepokojen tím, že vaše lékařské zprávy byly ovlivněny vašimi soukromými obchodními snahami s rodinou Bidenů," napsal Comer.

Uprostřed zpráv, že Bidenův stav není dobrý, ujistila tisková tajemnice Bílého domu Karine Jean-Pierre 3. července, že mluvila s O'Connorem a že prezident nebyl od února lékařsky vyšetřen. Během telefonátu s demokratickými guvernéry tentýž den jim však Biden řekl, že byl vyšetřen lékařem a že je vše v pořádku.


Před svou současnou pozicí byl O'Connor zapojen do schémat šíření vlivu rodiny Bidenových. Nedávné důkazy, které výbor získal, nasvědčují tomu, že lékař a bratr prezidenta Jamese Bidena jsou ve společnosti Americore Health, LLC, která provozovala venkovské nemocnice a která je v současné době zapojena do  konkurzního řízení. James Biden použil fondy Americore, aby zaplatil Joe Bidenovi 200.000 dolarů, protože společnost čelila finančním potížím. Bratr politika obdržel od společnosti platby ve výši 400 a 200 tisíc dolarů pod záminkou půjček, takže jméno „Biden“ otevřelo dveře, které společnost potřebovala, a získal velké investice z Blízkého východu. Během svého nahraného rozhovoru James Biden potvrdil, že mu O'Connor radil ohledně práce, kterou dělal pro Americore.

„Opakovaně jste odmítl většinu žádostí o rozhovor pro média a nyní se na vás výbor obrací s žádostí o odpovědi na vaši nezávislost kvůli informacím přicházejícím z Bílého domu o schopnosti prezidenta vykonávat svou práci. Prohlášení tiskového tajemníka Bílého domu a Bidena se jeví jako nekonzistentní“ a výbor se snaží porozumět vaší roli v Bílém domě, vzhledem k vašim vazbám na Bidenovu rodinu, výbor se také snaží pochopit, zda jste schopni poskytnout přesné a nezávislé hodnocení prezidentovy způsobilosti sloužit stejně jako rozsah vašeho zapojení do finančních aktivit Bidenovy rodiny,“ poznamenal Comer.

(rp,prvnizpravy.cz, oversight,gov.house, foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?