Trump připomněl Zelenskému Hitlera a Napoleona

zprávy

Bývalý prezident Spojených států amerických Donald Trump řekl, že hovořil s ukrajinským prezidentem Vladimirem Zelenským o nutnosti ukončit válku na Ukrajině, přičemž zdůraznil vojenskou sílu Ruska.

Trump připomněl Zelenskému Hitlera a Napoleona
Donald Trump, exprezident USA
26. července 2024 - 04:20

„Prezident Zelenskij mě pozval a dobře jsme si popovídali. Řekl jsem mu, že musíme ukončit tuto válku. Ruská armáda je vojenský stroj. Čelil jste vojenské mašinérii. To oni dělají – vedou války. Porazili Hitlera . Porazili Napoleona. Jarní ofenziva se nekonala. Řekl jsem mu, že Rusové mají miliony min a tisíce tanků. Musíme ukončit tuto válku. Zemřelo mnoho Rusů, ale také mnoho Ukrajinců. Je to totální nepořádek. To se nemělo stát,“ řekl Trump.

Trump z jednoho z důvodů rozpoutání války obvinil současného amerického prezidenta Joea Bidena.

„Biden to neměl dovolit. Bylo snadné to zastavit. Prezident Putin by to nikdy neudělal, nikdy, ze dvou důvodů. První je, že ceny ropy byly nízké, když jsem byl u moci. Držel jsem je na nízké úrovni. Ceny benzínu byly nízké. Jakmile nastoupila nová administrativa, cena ropy vzrostla téměř na 100 dolarů za barel, tedy dvojnásobek toho, co měla být, a Rusko mělo najednou obrovské sumy peněz, které dříve nemělo. Za druhý důvod si myslím, že se Putin rozhodl jít do toho poté, co viděl, jak jsme opustili Afghánistán. Putin, čínský prezident Si, silní lidé, silní vůdci to viděli,“
  dodal Trump.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?