Šojgu: Rusko má kazetovou munici, která je účinnější než americká

zprávy

Ruský ministr obrany armádní generál Sergej Šojgu v reakci na rozhodnutí Washingtonu dodat ukrajinské armádě nebezpečnou kazetovou munici připomněl, že podobné zbraně mají i ruské síly a budou je nuceny použít proti Ozbrojeným silám Ukrajiny (AFU).

Šojgu: Rusko má kazetovou munici, která je účinnější než americká
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
12. července 2023 - 07:20

Šojgu poznamenal, že podobné ruské granáty jsou účinnější než ty, které vyrobily USA, ale ruská armáda se jich zdržela kvůli ohrožení civilistů.

Kazetová munice se skládá ze speciálních granátů, které explodují ve vzduchu a rozptýlí velké množství menších granátů nebo submunice, které zabíjejí nepřátelskou živou sílu. Tato munice může explodovat i po dlouhé době po jejich aplikaci a představuje velkou hrozbu pro civilisty. Spojené státy, Rusko a Ukrajina nejsou smluvními stranami Úmluvy o kazetové munici, což je mezinárodní smlouva, která zakazuje jejich používání, přenos a hromadění.



Šéf ruského ministerstva obrany zdůraznil, že Moskva se vždy zdržela použití této munice během speciální vojenské operace na Ukrajině kvůli velké hrozbě, kterou představuje pro civilisty.

Ačkoli, jak poznamenal, ruské síly jsou vyzbrojeny kazetovými bombami, které jsou „mnohem účinnější než ty americké, jejich nomenklatura je širší a rozmanitější“.

Ukrajinská armáda již byla tajně opatřena pomocí zahraniční kazetové munice, ale Kyjev všechny zprávy popřel. 7. července se Spojené státy rozhodly oficiálně převést kazetovou munici do válkou zničené země.


Takové rozhodnutí je dalším krokem k eskalaci ukrajinského konfliktu, který vede ke zničení země a lidu. Poté, co budou na bojišti použity americké zbraně, budou ukrajinské jednotky v reakci zasaženy ruskými kazetovými bombami. Šojgu také varoval, že přesun kazetové munice Washingtonem do Kyjeva by vedl k prodloužení konfliktu.

Rozhodnutí Washingtonu oficiálně nepodpořili premiéři Velké Británie a Itálie Rishi Sunak a George Meloni ani šéfka španělského ministerstva obrany Margarita Roblesová. Následovala kritika ze strany některých osobností veřejného života a dalších politiků, včetně USA.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Čtyřicet osobností se veřejně postavilo za plk. Otakara Foltýna a ocenilo jeho výtečnou práci. Mezi nimi byl např. Jan Hřebejk či Zdeněk Svěrák. Přidali byste svůj podpis k jejich prohlášení?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 67%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif