Rusové obsadili další vesnice

zprávy

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo dobytí dvou vesnic - Stepnoj Novoselovka u Kupjansku a Novopokrovskij západně od Avdijivky.

Rusové obsadili další vesnice
Ilustrační foto
2. července 2024 - 03:20

Deep State potvrzuje ztrátu Novopokrovského. Na mapě zdrojů se šedá zóna již přesunula na východ od vesnice, za nádrž. Pravda, byla označena jako obsazená už docela dlouho.

Stepnaja Novoselovka je na mapě označena pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil za frontovou linií. Přiléhá k dálnici, která vede do Kupjanska z jihovýchodu.

Ukrajinské úřady ztráty obou vesnic nepotvrdily.

Včera oznámilo ruské ministerstvo obrany průlom ruských jednotek do osady Severnoje (starý název byl Kirovo) u Torecka.



Obecně se Konstantin Mašovec expert ze skupiny Information Resistance, domnívá, že Rusové tento týden dobyli mnoho území poblíž Torecka. Dokázaly proniknout obranou ukrajinských ozbrojených sil do hloubky 2,6 kilometru a po frontě až do 5,6 kilometru.

„Navíc se zdá, že v jižní části tohoto klínu se nepřítel setkal s minimálním odporem, obrazně řečeno „projížděl“ po silnici severně od výsypek přes naše předsunuté pozice (a dokonce i na satelitních snímcích byl vytvořen pevný bod tam) a vjeli do vesnice Južnoe přímo po Leninově ulici a Krasnaja ulici, až do Charkovské ulice a téměř do Socgorodoku,“
řekl.


Podle Mašovce ukrajinské velení neočekávalo útok na Toreck z východu. Protože se věřilo, že Rusové tuto oblast obejdou z jižního křídla a prorazí k dálnici Pokrovsk-Konstantinovka.

Expert se domnívá, že právě s tím ruské velení počítalo.

K ostřelování. Včera Rusové shodili FAB na Charkov, zásah byl poblíž skladu Novaja Pošta, který byl těžce poškozen.

Rusové poté s Iskandery zaútočili na Kyjev a byly sestřeleny dvě rakety, informovalo letectvo. Nebylo specifikováno, kolik raket bylo vypuštěno.

Obyvatelům Vyšhorodu byl nabídnut přístup do krytů a trosky raket poškodily výškovou budovu v sousedním Obolonu. Šest lidí bylo zraněno.

V noci došlo také k úderu balistických raket v Dněpru. Není známo, kam dopadly, ale bylo poškozeno 80 soukromých domů, 19 výškových budov, dva vzdělávací ústavy, ambulance, obchody, lékárna a auta.

Dnes během dne se třikrát ozvaly výbuchy v Mirgorodu v Poltavské oblasti, kde se nachází vojenské letiště. Večer se objevila fotografie kouře stoupajícího nad místem dopadu.

Ukrajinská vojenská veřejnost „Nikolajevskij Vaněk“ píše, že útoky na Mirgorod byly korigovány ruskými průzkumnými drony, které se „vznášely“ nad městem.


(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?