Rusové dál postupují na Donbasu, Ukrajinci používají zápalný prášek stříkaný z dronu

zprávy

Ruské vojenské veřejné stránky dnes píší o dobytí vesnice Nevelskoje, která se nachází na výběžku ukrajinské obrany nejblíže Doněcku. A na jižním křídle ruské ofenzívy na Pokrovsk, píše se na ukrajinském webu Strana.

Rusové dál postupují na Donbasu, Ukrajinci používají zápalný prášek stříkaný z dronu
Ilustrační foto
4. září 2024 - 03:20

Ukrajina to nepotvrdila. Rusové prý zveřejňují videa z vesnice a mapy jejich ovládání v této oblasti. Vyplývá z nich, že ruské jednotky útočí na Želannoje Pervoje, jednu ze dvou vesnic, jejichž dobytí bude znamenat operační obklíčení ukrajinských ozbrojených sil v Nevelskoje kapse.

Forbes píše, že tam mohou být obklíčeny stovky ukrajinských vojáků, pokud se vedení již nerozhodlo je stáhnout z kotle. Uvnitř kapsy jsou podle publikace umístěny jednotky 59. motorizované pěší brigády, 68. stíhací brigády, 117. brigády územní obrany a 15. brigády národní gardy.

Ruské veřejné stránky píší, že stahování ukrajinských sil z polokotle již probíhá a oni ustupují z Doněcka po široké frontě k řece Volča Ukrajina to nepotvrdila.

Forbes zároveň píše o zpomalení ruské ofenzívy u Pokrovska, což by mohlo dát ukrajinským vojákům čas na posílení obrany a logistiky.

Ukrajinské ozbrojené síly se duševně „připravují na obranu Dněpru“

Obecně však zůstává ukrajinská pozice kolem Pokrovska křehká, protože generální štáb „balancuje mezi dvěma hlavními operacemi: obranou Pokrovska a neočekávanou ukrajinskou invazí do Kurské oblasti“.

Proto „není dostatek vojáků“ a „ztráta částí čtyř brigád uvnitř kapsy by mohla být pro Ukrajince katastrofální“. 

Na jihu Doněcké oblasti – poblíž Ugledaru přitom stále sílí ruské útoky. Ruské jednotky postupovaly u Prečistovky, západně od Ugledaru. Také jsme rozšířili šedou zónu v oblasti Vodyanoye na severovýchod.

Dokládá to mapa vojenské veřejnosti Deep State. Předstih v Prečistovce byl více než čtyři kilometry. Předtím veřejnost potvrdila, že Rusové postupovali u dolu Južnodonbaskaja východně od Ugledaru a obecně útočili na město z boků.

Podle telegramových kanálů ukrajinské armády dnes pokračovaly divoké bitvy o Ugledar. Jak jsme již psali včera, při dobytí nebo blokování města může Rusko udeřit na severozápad, směrem na Kuračovo, a zároveň tam zaútočit, ale z Pokrovska a obklíčit velkou část území ovládaného ukrajinskými ozbrojenými silami v Doněcké oblasti.

Na bojišti začala ukrajinská armáda používat důležitou novinku – zápalný prášek stříkaný z dronu. Ukrajinské ozbrojené síly tedy vypalují výsadky, kde se nachází ruská armáda.

K tomu používají zápalnou směs „Termit“ jako bojovou zápalnou látku. Při aktivaci tento prášek prorazí dno „hrnce“ a spadne dolů na cíl. Ruské veřejné stránky píší, že je téměř nemožné to uhasit. Píšou také, že ruská armáda se již rozhodla tuto technologii přijmout a připravuje své vlastní „drony-plamenomety“.

Všimněme si, že v Charkově a severní Doněcké oblasti (u Svjatogorsku) v současnosti zuří lesní požáry. Zda souvisí s tímto zápalným práškem, není známo. Podle oficiální verze začaly hořet lesy kvůli vypalování trávy. Podle řady místních veřejnosti to bylo kvůli detonaci munice.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: