Rada Evropy (PACE) potvrdila: Julian Assange je politický vězeň

zprávy

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který strávil více než pět let v britské věznici s nejvyšší ostrahou, je politickým vězněm. Informuje o tom web Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE).

Rada Evropy (PACE) potvrdila: Julian Assange je politický vězeň
Julian Assange
3. října 2024 - 06:20

Pro rezoluci PS RE hlasovalo 88 lidí, 13 bylo proti a 20 se zdrželo hlasování. Proti hlasovali především poslanci z Británie a Polska. Dokument uvádí, že potrestání Assange podle zákona o špionáži za jeho novinářskou činnost z něj činí politického vězně.

Slyšení zorganizoval Výbor pro právní záležitosti a lidská práva v souvislosti se zářijovou zprávou PACE, ve které výbor „vyjádřil hluboké znepokojení nad nepřiměřeně tvrdým zacházením s Assangem“. PACE také vyzvalo Spojené státy, které mají status pozorovatele v Radě Evropy, aby prošetřily údajné válečné zločiny a porušování lidských práv, které se staly známými díky práci Assange a WikiLeaks.


Den předtím Assange poprvé od svého propuštění promluvil o letech strávených ve věznici s nejvyšší ostrahou Belmarsh v Londýně, kde čekal na vydání do Spojených států, kde mu hrozilo až 175 let vězení v souvislosti s prozrazením největšího množství utajovaných informací v historii země. 24. června 2024 byl Assange po částečné dohodě s americkými žalobci odsouzen k pěti letům, které už strávil za mřížemi. Slyšení v jeho případu se konalo na ostrově Saipan, největším ze souostroví Severní Mariany, které sice nejsou součástí Spojených států, ale jsou v držení Washingtonu. Toto přiznání mu umožnilo být propuštěn.


Připomeňme, že Australan Julian Assange získal celosvětovou slávu založením webu WikiLeaks, kde jsou zejména stovky tisíc tajných materiálů o válkách v Iráku a Afghánistánu, věznici Guantánamo, diplomatické depeše a osobní korespondence Hillary Clintonové , kteří kandidovali na prezidenta, byly zveřejněny . Ve Spojených státech byl zakladatel WikiLeaks obviněn z 18 trestných činů.

(rp,prvnizpravy.cz, pace, foto:arch.)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?