Problémy ukrajinských ozbrojených sil u Pokrovska

zprávy

Ruské jednotky dobyly Peščanoje v Charkovské oblasti a postupovaly směrem k řece Oskol, píše vojenská veřejná stránka Deep State. Již dříve ruské ministerstvo obrany oznámilo obsazení Peščanoje, píše ukrajinský web Strana.

Problémy ukrajinských ozbrojených sil u Pokrovska
Ilustrační foto
25. července 2024 - 03:20

Nejbližší obec Kolesnikovka je od Peščanoje vzdálená jen něco málo přes šest kilometrů, od Oskolu asi osm kilometrů.


Existuje také řada postupů ruských jednotek ve směru Pokrovsky - v oblasti vesnice Volčje, kde Rusové rozvíjejí ofenzívu po dobytí Progresu. A také v Novoselovce jedna.


Na sever od Progresu se Ruská federace pokouší obklíčit část skupiny ukrajinských ozbrojených sil u Lozovatského (vyznačeno na mapě) a prorazit k Ivanovskému. Neexistuje žádný rozkaz ke stažení, píše Deep State s odkazem na vojáky 31. brigády, kteří byli prakticky obklíčeni. 

„Jižně od Lozovatského nepřítel vytvořil mezeru, kterou je nutné držet několik pozic na západ od výšky 236,9... vedení brigády chce, aby vojáci i nadále seděli v obklíčení – dokud tam nebude poslední voják prakticky žádná kontrola roty, protože jejich velitelé jsou zraněni nebo zabiti,“ hlásí veřejnost 

„Operativně-taktická situace se o víkendu stala kritickou kvůli chaotickému stažení jedné z pěších brigád 47. mechanizované pěší brigády, která přišla na pomoc, nebyla schopna se udržet proti přesile nepřítele,“ píše Depp State.

Jednotky z regionu Rivne podle něj opustily své pozice.

Vojenský analytik Bildu Julian Röpcke píše, že dále na jih ve směru Pokrovsky dobyly ruské jednotky Novoselovku Pervaju.

„Ruská armáda dobyla poslední baštu ukrajinských jednotek u Očeretina – Novoselovka First – bitva o strategickou vesnici trvala jen dva týdny,“ píše (nezapomeňte, že Deep State ztrátu vesnice nepotvrdila). 

Röpcke také píše, že hrozí obklíčení ukrajinských ozbrojených sil ve směru Toretsky, podél linie New York - Železnoje.

Domnívá se, že takové hrozby vyplývají „z kombinace chaotického stažení některých jednotek, příliš malé schopnosti armády reagovat a nedostatku rozkazů pro spořádané stažení jiných jednotek“.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?