Prezident Biden čelí tlaku na ukončení své kandidatury, nahradí ho Harrisová?

zprávy

Prezident Joe Biden čelil ve čtvrtek a také během prázdninového víkendu v USA pečlivému zkoumání na veřejných vystoupeních, protože odolává tlaku na ukončení své kandidatury na znovuzvolení.

Prezident Biden čelí tlaku na ukončení své kandidatury, nahradí ho Harrisová?
Kamala Harrisová, víceprezidentka USA
5. července 2024 - 08:22

Jeho nejistá vystoupení během debaty 27. června s republikánským rivalem Donaldem Trumpem vyvolala otázky o jeho schopnosti udržet si vyčerpávající tempo práce v příštích 4-1/2 letech. Někteří členové jeho strany ho vyzývají, aby ustoupil stranou, uvádí Reuters.

Pragmatičtí komentátoři, průzkumníci veřejného mínění a lidé s demokratickými názory se začínají sjednocovat za viceprezidentkou Kamalou Harrisovou jako potenciální kandidátkou strany na Bílý dům, zatímco Biden se tvrdohlavě drží své kandidatury na druhé funkční období.

Rozhodnutí o tom, zda Biden svou kandidaturu stáhne nebo bude pokračovat v kampani, je otázkou hodin nebo dnů. Rostoucí volání po Harrisové, aby převzala vedení, přichází navzdory přetrvávajícím pochybnostem o tom, zda je schopna porazit Donalda Trumpa.

Biden má rozhodnout o své kandidatuře po víkendovém rozhovoru a veřejných událostech, které by mohly ukázat, zda je stále schopen vykonávat svou funkci.

Důvody pro podporu Harrisové jako náhradnice Bidena se pohybují od praktických a pragmatických po logické a logistické. Harrisová již byla prověřena a je na kandidátce Biden-Harris, která má prakticky jistou nominaci, což znamená, že by mohla snadno převzít infrastrukturu a finance kampaně.

Političtí stratégové tvrdí, že výběr někoho jiného než Harrisové by „představoval právní, politické a finanční minové pole," protože by „vyvolal otázky o statusu delegátů, které Biden a Harrisová získali, a o téměř čtvrt miliardě dolarů v jejich kampani, které by nebylo snadné nebo možná ani legálně možné předat někomu jinému."

Prvnizpravy.cz - Roček: Udělají demokraté z Bidena Brežněva? Proč ne?

Kdokoli by chtěl nahradit Bidena, by musel mít kampaň připravenou a získat nové finance během týdnů, ne-li dnů, což je považováno za téměř nemožné.

I když výkon Harrisové jako viceprezidentky mnoho lidí neoslnil, má národní povědomí. Další významní demokraté, o kterých se hovoří jako o možných kandidátech, včetně guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma, guvernérky Michiganu Gretchen Whitmerové a guvernéra Illinois J.B. Pritzkera, jsou populární ve svých domovských státech, ale postrádají národní přitažlivost.


Straníci vážně nepovažují za kandidátku ani Michelle Obamovou.

Demokraté také zdůrazňují optiku, argumentujíce, že jako první černošská a asijská Američanka zvolená do funkce viceprezidentky, by odmítnutí Harrisové ve prospěch bílého muže mohlo odcizit menšiny, jejichž podpora je klíčová pro vítězství v Bílém domě.

Průzkumy ukazují, že Harrisová si vede mnohem lépe proti Trumpovi než kterýkoli jiný potenciální demokratický kandidát, i když podle průzkumu citovaného Daily Mail by prohrála s Trumpem o jedenáct bodů.

Někteří guvernéři, kteří jsou vybízeni ke kandidatuře, již naznačili, že se do boje nepustí v této pozdní fázi, i když se stranické vedení připravuje na nominaci Harrisové.

Mezi nimi je zákonodárce z Jižní Karolíny Jim Clyburn, jehož podpora Bidena otočila závod v roce 2020, a který řekl, že by tentokrát podpořil Kamalu Harrisovou, pokud by byla nominována.

Na druhou stranu, kritici poukazují na to, že Harrisová v roce 2020 katastrofálně selhala, když odstoupila z prezidentského závodu po krachu kampaně. Její výkon jako viceprezidentky také nebyl oslnivý.

Skeptici Harrisové také varují, že i když by mohla získat hlasy menšin, její kandidatura by mohla odcizit bílé předměstské voliče ve státech, které demokraté potřebují pro vítězství v Bílém domě.

Harrisová sama byla zatím zdrženlivá ohledně svých ambicí na Oválnou pracovnu, když stále podporuje Bidena a tvrdí, že voliči by měli posuzovat jeho úspěšné tři a půl roku v úřadu, ne jeho 90 minut boje v debatě.

V úterním rozhovoru pro CBS News odmítla odpovědět na otázku, zda je připravena vést zemi, pokud by Biden nemohl, a uvedla, že je „hrdá na to, že je Joe Bidenovou spolukandidátkou."

„Podívejte, Joe Biden je náš kandidát. Už jsme jednou Trumpa porazili a porazíme ho znovu. Tečka," řekla.

(hýbl,prvnizpravy.cz,reuters, cbs,foto:arch.)




Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?