Pokus o převrat na Ukrajině!

zprávy

Ukrajinské bezpečnostní a zpravodajské služby oznámily, že zabránily státnímu převratu, který by „prospěl Moskvě“.

Pokus o převrat na Ukrajině!
Ilustrační foto
3. července 2024 - 03:20

Zpráva o chystaném útoku se objevila v předvečer návštěvy maďarského premiéra Viktora Orbána, který jako jediný v Evropě stále udržuje dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) včera večer v Telegramu oznámila, že skupina lidí připravuje v hlavním městě Kyjevě „sérii provokací a převrat“.

Jak uvádí NBC, skupinu vedl spoluzakladatel organizace známé svými „protiukrajinskými akcemi“ od roku 2015, ačkoli jejich identita nebyla zveřejněna.

Plánovali obsadit budovu parlamentu


Poté, co v neděli svolali veřejné shromáždění v centru Kyjeva, podezřelí plánovali oznámit odstranění vojenského a politického vedení země od moci, uvedla SBU. Pak plánovali obsadit budovu ukrajinského parlamentu, tvrdí Ukrajinci.

Pachatelé „doufali, že rozvíří společenskou a politickou situaci v naší zemi, což by prospělo Rusku“, uvedla bezpečnostní služba, i když konkrétně neuvedla, zda za skupinou nebo jejími plány stojí Kreml.

Údajně byli zatčeni čtyři podezřelí a čelí obvinění z pokusu o rozvrácení ústavního pořádku a převzetí moci. V případě odsouzení jim hrozí až 10 let vězení, uvedla SBU.

Není to první případ, kdy Ukrajinci tvrdí, že se jim od začátku války podařilo překazit plány na svržení vlády v Kyjevě. Zajímavé je, že ke konkrétnímu incidentu došlo bezprostředně před příjezdem Orbána na návštěvu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského a také v okamžiku postupující ruské ofenzívy na severovýchodě země.


(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?