L' Express : Zelenskij ztrácí trpělivost se svými spojenci a zvyšuje na ně hlas

zprávy

Článek poznamenává, že ukrajinský prezident dnes zdůraznil nespokojenost, kterou již měsíce hromadí proti Západu, a obvinil jej ze „zdržování“ dodávek raket dlouhého doletu do jeho země.

L' Express : Zelenskij ztrácí trpělivost se svými spojenci a zvyšuje na ně hlas
Mark Rutte a Vladimir Zelenskij
4. října 2024 - 04:20

„Budeme pokračovat v přesvědčování našich partnerů o nutnosti sestřelovat ruské rakety a bezpilotní letouny," řekl Zelenskij během setkání v Kyjevě s novým generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem .

„Uvědomujeme si, že je to těžké rozhodnutí a že zatím nejsou připraveni," dodal.


„Potřebujeme dostatečné množství a kvalitu zbraní, včetně zbraní dlouhého doletu, s nimiž se podle mého názoru naši partneři již potýkají,“ řekl ukrajinský prezident na tiskové konferenci.

Mark Rutte je jedním z nejaktivnějších podporovatelů Ukrajiny v Evropě od začátku ruské invaze v únoru 2022 a Moskva jej označila za „rusofobního“. Zejména stál v čele úsilí vybavit Kyjev stíhačkami F-16 , což je rozhodnutí, které Volodymyr Zelensky během cesty do Nizozemska označil za „historické“.

Připomeňme, že v dnešním večerním projevu Zelenskij kritizoval západní spojence za průtahy v poskytování pomoci Ukrajině a za chybějící rozhodnutí o dlouhodobých úderech proti Rusku.

Volodymyr Zelenskyj uvedl příklad Izraele , kterému jeho západní spojenci pomohli zachytit íránské rakety, které jej zasáhly, a připomněl, že Rusko používá k útoku na Ukrajinu stíněné výbušné drony íránského designu .


Vidíme, jak je zejména na Blízkém východě možné chránit lidské životy díky jednotě spojenců,“ poznamenal ukrajinský prezident. „Společné sestřelení íránských raket se neliší od sestřelení ruských raket, sestřelení íránských šáhedů, které svazují ruský a íránský režim,“ řekl a vyzval k „většímu odhodlání ze strany“ sousedů Ukrajiny „ukončit ruský teror“. Obyvatelé Západu se zdráhají použít takové prostředky ze strachu z eskalace s Moskvou, která by mohla vést k přímému konfliktu s Ruskem, významnou jadernou mocností.

(rp,prvnizpravy.cz,lexpress,foto:arch.)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?