Kdo zvítězí v bitvě o "Olymp"? Souboj sedmi respektovaných kandidátů

zprávy

Volba nového předsedy Mezinárodního olympijského výboru slibuje napínavý souboj mezi sedmi vysoce respektovanými kandidáty. Přinášíme podrobný přehled o jednotlivých kandidátech, jejich přednostech, slabinách a šancích na úspěch.

Kdo zvítězí v bitvě o "Olymp"? Souboj sedmi respektovaných kandidátů
Olympijská vlajka
21. září 2024 - 07:03

Volba nového předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v březnu 2025 slibuje napínavý souboj mezi sedmi vysoce respektovanými kandidáty. Každý z nich má vlastní zkušenosti, osobní kvality a vize, které mohou ovlivnit směřování olympijského hnutí v příštích letech. Přinášíme podrobný přehled o jednotlivých kandidátech, jejich přednostech, slabinách a šancích na úspěch.

HRH Prince Feisal AL HUSSEIN

Přednosti: Prince Feisal je členem jordánské královské rodiny a mezinárodně uznávaným sportovním lídrem. V minulosti se silně zasazoval o genderovou rovnost ve sportu a boji proti dopingu. Jeho diplomatické schopnosti a vztahy s členy MOV z Asie a Středního východu by mu mohly poskytnout značnou podporu.

Negativa: Na globální sportovní scéně ho však někteří považují za méně známou osobnost. Jeho zkušenosti v řízení velkých sportovních organizací jsou ve srovnání s ostatními kandidáty omezené, což by mohlo být handicapem.

Šance: I když může být považován za outsidera, jeho úspěch bude záviset na tom, zda dokáže sjednotit hlasy z různých regionů světa.

Lord Sebastian COE

Přednosti: Lord Coe je bývalým úspěšným atletem a předsedou Mezinárodní asociace atletických federací (World Athletics). Jeho klíčovým triumfem bylo vedení organizačního týmu olympijských her v Londýně v roce 2012, které byly široce chváleny za svou efektivitu a atmosféru. Je známý svou schopností vést a přinášet reformy.

Negativa: Přestože je velmi respektovanou osobností, někteří členové MOV by mohli mít obavy z jeho silného zaměření na atletiku a britskou sportovní scénu, což by mohlo vyvolávat pochybnosti o jeho globálním pohledu.

Šance: Coe je jedním z největších favoritů. Jeho charisma a zkušenosti z pořádání olympijských her ho staví do velmi silné pozice.



Kirsty COVENTRY

Přednosti: Olympionička z Zimbabwe, která získala několik medailí v plavání, se těší velké podpoře sportovců. Je známá svým přístupem k inkluzi a ochraně zájmů sportovců. Jako členka MOV předsedala komisi pro sportovce, což jí dodává kredibilitu.

Negativa: Coventry má omezené zkušenosti s vedením velkých organizací mimo africký kontinent. Mohla by být vnímána jako příliš zaměřená na záležitosti sportovců a méně na širší politické a obchodní aspekty olympijského hnutí.

Šance: Její kandidatura bude záviset na tom, zda se jí podaří získat podporu od širšího spektra členů MOV, zejména mimo Afriku.

Johan ELIASCH

Přednosti: Současný prezident Mezinárodní lyžařské federace (FIS) a úspěšný podnikatel. Eliasch se zasloužil o modernizaci a zviditelnění zimních sportů. Má také významné kontakty v obchodních kruzích, což může být velkou výhodou pro financování a rozvoj MOV.

Negativa: Někteří mohou mít obavy, že jeho silný podnikatelský přístup by mohl převážit nad tradičními hodnotami olympijského hnutí. Také může čelit kritice za nedostatek zkušeností se sporty mimo zimní sezónu.

Šance: Má slušné šance, zejména pokud se mu podaří přesvědčit členy o své vizi modernizace a finanční stability MOV.

David LAPPARTIENT

Přednosti: Francouzský sportovní funkcionář a prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Lappartient je známý svým přístupem k čistotě sportu a udržitelnosti, což může oslovit zejména ty členy MOV, kteří podporují moderní reformy.

Negativa: Někteří kritici upozorňují na jeho autoritativní styl vedení, což by mohlo vyvolávat obavy z nedostatku transparentnosti a kolektivního rozhodování.

Šance: Lappartient má silnou pozici, zvláště mezi evropskými členy MOV, ale bude muset rozšířit svou podporu i do jiných regionů, aby měl šanci na vítězství.

Psali jsme:

Juan Antonio SAMARANCH

Přednosti: Syn legendárního prezidenta MOV Juana Antonia Samaranche staršího, který vedl MOV v letech 1980–2001. Samaranch mladší je dlouholetým členem MOV a má zkušenosti z mnoha komisí. Jeho příjmení je synonymem olympijského hnutí.

Negativa: Někteří by mohli mít obavy, že by jeho zvolení znamenalo návrat k minulým dobám, což by mohlo brzdit potřebné reformy. Může být také vnímán jako kandidát „staré školy“, což by mohlo být pro mladší členy nevýhodou.

Šance: Jméno Samaranch stále nese velkou váhu, což mu může poskytnout výhodu, zvláště mezi staršími členy MOV. Jeho šance jsou velmi dobré.

Morinari WATANABE

Přednosti: Prezident Mezinárodní gymnastické federace (FIG), Watanabe je uznáván za svou práci na zvýšení transparentnosti a reformy v rámci gymnastiky. Jeho silná podpora pochází z asijských zemí, což mu může poskytnout regionální výhodu.

Negativa: Přestože má silné zázemí v Asii, může být vnímán jako kandidát s příliš úzkým zaměřením na jeden sport a region. Jeho celosvětová podpora může být omezená.

Šance: Pokud se mu podaří rozšířit svou podporu mimo Asii, může se stát jedním z vážných uchazečů o post předsedy.

Závěr

Všech sedm kandidátů přináší různé silné stránky, ale také specifické výzvy. Lord Sebastian Coe a Juan Antonio Samaranch vypadají jako dva největší favorité díky svým zkušenostem a pověsti v olympijském hnutí. Kandidáti jako Kirsty Coventry a Johan Eliasch však mohou překvapit, pokud dokáží oslovit širší spektrum členů MOV. Volba v březnu 2025 bude bezesporu klíčovým momentem pro budoucnost olympijského hnutí.

(jar, olympics.com, repro: x)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 8%
transparent.gif transparent.gif
Ne 83%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif