Je současná aktivita Rusů přípravou na velkou ofenzívu, nebo jen průzkumem?

zprávy

Rusové udělali za posledních 24 hodin na frontě výrazný pokrok.Zároveň dochází k vážnému nárůstu aktivity Ruské federace ve strategicky důležitém Záporožském směru, píše ukrajinský web Strana.

Je současná aktivita Rusů přípravou na velkou ofenzívu, nebo jen průzkumem?
Ilustrační foto
10. října 2024 - 03:20

Rusové tak poprvé po dlouhé době dosáhli úspěchu u Rabotina v Záporožské oblasti. Došlo k výraznému postupu na široké frontě směrem k Novodanilovce, kde v létě 2023 přešly ukrajinské ozbrojené síly do protiútoku.



A na západ, u Kamenského, Rusové, jak jsme již psali, od pondělí útočí z obsazené Vasilijevky.

Kamenskoje se nachází prakticky na frontové linii v západní části Záporožské oblasti. Prochází jím nejkratší cesta do samotného Záporoží (30 kilometrů).

Ukrajinské telegramové kanály informovaly, že Rusové vstoupili do Kamenskoje, ale byli odtud vyhnáni. Mapa Deep State nedokumentuje frontové změny v této oblasti. Zároveň je podle stejné mapy část města jižně od řeky Jančkerak pod kontrolou Ruské federace.

Ukrajinské veřejné stránky citují prohlášení jednoho z vojáků třetího pluku MTR, který se podílel na odražení útoku. Řekl, že Rusové měli v Kamenskoje „vážné selhání“.

Ruská veřejnost přitom tvrdí, že ruská armáda postupovala v Kamenskoje, stejně jako v sousední vesnici Plavni.

Tvrdí také, že ruské útočné skupiny dokázaly získat oporu v Kamenskoje na severním břehu řeky Jančekrak a rozšířily zónu kontroly poblíž tamní přehrady. Ukrajina to nepotvrdila.

Nicméně aktivace na strategicky důležitém sektoru fronty je jasně pozorována.

Již jsme psali, že směr na Záporoží a Dněpr je z hlediska strategického významu pro průběh války nejdůležitějším úsekem fronty, neboť pokud se Rusům podaří dobýt tato dvě města, pak logistika ukrajinské ozbrojené síly na polovině celé frontové linie budou zničeny. Kromě toho bude mít Ruská federace možnost vytvořit předmostí na pravém břehu Dněpru. Nemluvě o tom, že se jedná o hustě obydlená přední průmyslová centra země.


Další otázkou je, zda je současná aktivita Rusů přípravou na velkou ofenzívu, nebo jen průzkumem v síle a pokusem o vylepšení pozic na frontě. I když pokus, jak je již patrné, probíhá na dvou místech najednou, stejně jako na východní části jižní fronty - v oblasti Ugledar a Velikaja Novoselovka, kde Rusové, jak potvrdil Deep State, postoupil v Zolotaja Niva (ruské ministerstvo obrany včera uvedlo, že vesnice byla dobyta). Rusové postupují také severně od Ugledaru. 

Druhým směrem je Toreck. Tam ruské jednotky postoupily centrem města a dobyly mikročtvrť Nachalovka na jihu. 

Ruské veřejné stránky včera informovaly o dobytí dolu Centralnaja, což předurčilo opuštění Nachalovky. Ukrajinské velení to přímo nepotvrzuje, ale říká, že boje probíhají v centru.

Na Pokrovsko-Kurachovskij postupuje Ruská federace u Cukurina směrem na Voznesenku.


Bývalý náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany, exgenerál Sergej Krivonos popsal situaci na frontě pro ozbrojené síly Ukrajiny jako „úplný průšvih“. 

„Musíme pochopit, že v této fázi může Ukrajinu zachránit pouze zázrak, pokud ze situace nevyvodíme skutečné závěry a nezměníme svůj postoj k tomu, co v zemi máme,“ řekl Krivonos na videoblogu bývalému lidovému náměstkovi Borislavu Bereze. na YouTube.

Ruská armáda podle něj „intenzivně formuje útočné jednotky a v mnoha oblastech se kvůli těmto útočným jednotkám, které jsou přesunuty z jiných jednotek, spojující takové skupiny, jasně chápou, kde jsou slabá místa k proražení přehrady zvané ukrajinská armáda“.

Krivonos se přitom domnívá, že personální situace v ozbrojených silách Ukrajiny je katastrofální.

„To, že úřady říkají jednu věc a na frontě něco úplně jiného, není první den, ani první měsíc, ale nyní situace dospěla do bodu, kdy bude brzy velmi obtížné bojovat, protože pěchota, jak sami pěšáci říkali, začíná vymírat jako větev armády, protože není s kým bojovat, s čím a kde bojovat,“ řekl Krivonos.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:strana)


Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?