Jak ještě více opěvovat Zelenského? Západní lídři se hodně snaží…

zprávy

„Hrdina svobody“, „Zelenskij, Ukrajina v krvi“… Západní média a lídři už nevědí, jakými superlativy opěvovat ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského. Od začátku ruské invaze 24.února 2022 je ukrajinská hlava státu obratně propagována a nabízena.

Jak  ještě více opěvovat Zelenského? Západní lídři se hodně snaží…
Vladimir Zelenskij
8. července 2024 - 06:20

Za touto vlasteneckou fasádou se však skrývá korupce, nacistická ideologie a cynická oběť Evropanů, píše se na francouzském webu AgoraVox.
 
Zelenskij byl zvolen v dubnu 2019 se 73,2 % hlasů poté, co hrál fiktivního prezidenta bojujícího proti oligarchům v seriálu „Služebník lidu“. slíbil bojovat proti endemické korupci na Ukrajině a pacifikovat rusky mluvící oblasti. Odhalení z Pandora Papers v roce 2021 však odhalila, že Zelenskij v tichosti převedl svůj podíl v Maltex Multicapital Corp na Serhiy Shefira. Právník zastupující Kvartal 95 Group podepsal dokument o tom, že Maltex bude pokračovat ve vyplácení dividend Zelenského Film Heritage.

Novinářům z Slidstvo Info se podařilo prokázat, že Zelenskij a jeho přátelé v jeho audiovizuální produkční společnosti Kvartal 95 ukryli své jmění v tuctu fiktivních společností na Kypru, Belize a Britských Panenských ostrovech. Ukrajinským daňovým úřadům tak uniklo více než 40 milionů dolarů, které zaplatil oligarcha Igor Kolomojskij.

V září 2023 byl Igor Kolomojský, prý Zelenského mentor, zadržen pro podezření z podvodu a praní špinavých peněz. Jeho kauce byla stanovena na více než 509 milionů ukrajinských hřiven (kolem 12,7 milionu eur). Kolomojskij podporoval Zelenského kandidaturu v roce 2019 a vlastnil televizní kanál, který Zelenského popularizoval. Od té doby propuklo několik korupčních skandálů, zejména ministra obrany Oleksiï Reznikova v případu podvodné smlouvy s tureckou společností.

Zelenskij přivedl k moci „přátele z mládí“ zapletené do jeho pochybných záležitostí. Mezi nimi Sergej Šefir, jeho první asistent, a Ivan Bakanov, dnešní šéf tajných služeb země. Navzdory antioligarchovému zákonu, který nedávno přijal parlament, klan Zelenských pokračuje ve svém zneužívání.

Mezi nedeklarovaná aktiva Zelenského a jeho společníků patří také luxusní nemovitosti v Londýně a vila v Itálii. Šefir například vlastní dva luxusní byty v Londýně, zatímco Jakovlev vlastní luxusní byt ve Westminsteru. Zelenskij vlastnil vilu v italském Forte dei Marmi, která byla nabídnuta k prodeji za 4,5 milionu eur.


Pacifikování rusky mluvících oblastí
 
Navzdory slibům o pacifikaci prováděla ukrajinská armáda politiku očisty v rusky mluvících oblastech východní Ukrajiny. Minské dohody podepsané v roce 2015 byly pouze manévrem, jak získat čas a vyzbrojit Ukrajinu, jak uznala německá kancléřka Merkelová i francouzský prezident Hollande. Od ledna 2021 ukrajinská armáda zintenzivnila své zneužívání proti rusky mluvícímu obyvatelstvu.


Amnesty International a Human Rights Watch informovaly o zločinech spáchaných ukrajinskou armádou v rusky mluvících oblastech, zejména v oblastech Kramatorsk a Slovjansk. Navzdory oficiálnímu popírání neonacistických praporů, jako je prapor Azov, stále operují pod hlavičkou ukrajinské armády. Jejich zapojení do konfliktu a zneužívání, kterého se dopouštějí, jsou široce zdokumentovány, zejména během bojů v Mariupolu v roce 2022.

Na Ukrajině hrají od roku 2013 velkou roli neonacistické skupiny jako Batalion Azov, Batalion Ajdar, Regiment Kraken, Pravý sektor a C-14 a také politické strany jako Svoboda a Národní sbor. skupiny byly zapojeny do puče na Majdanu v roce 2014 a do násilností proti rusky mluvícímu obyvatelstvu. Zelenskij je kritizován za to, že proti těmto skupinám nezasáhl. Naopak, v listopadu 2019 přijal několik vůdců krajní pravice, včetně Jevena Tarase, vůdce C14. V listopadu 2021 jmenoval ultranacionalistu Dmytra Jaroše z Pravého sektoru zvláštním poradcem vrchního velitele ukrajinské armády.

12. října 2023 publikovali Samir Saul a Michel Seymour článek podrobně popisující zapojení neonacistů do ukrajinské politiky. Kanadská Dolní sněmovna však tleskala ve stoje Jaroslavu Hunkovi, bývalému příslušníkovi 14. granátnické divize Waffen-SS, odpovědnému za nacistická zvěrstva během druhé světové války.

Samolibost amerického Západu vůči ukrajinským neonacistům je zjevně ovlivněna zájmy amerického vojensko-průmyslového komplexu v pozadí NATO. Je to stejná lobby, která ovládá západní média a cenzuruje realitu dnešní Ukrajiny. Tito lidé nás vedou k válce, protože, nedělejme si iluze, jsme další Ukrajinci.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?