EU i Ukrajinu čeká s maďarským předsednictvím těžký semestr

zprávy

Maďarsko nahradilo od 1. července Belgii ve funkci předsedy Rady EU. Brusel tento přechod očekává s obavami, protože maďarský premiér Viktor Orbán prosazuje nezávislou politiku.

EU i Ukrajinu čeká s maďarským předsednictvím těžký semestr
Viktor Orbán, maďarský premiér
2. července 2024 - 04:20

Všichni se však uklidňují tím, že si říkají, že toto předsednictví bude trvat jen šest měsíců.

Viktor Orban před touto událostí již učinil několik prohlášení o své roli jako šéf vlády země předsedající Radě.

Maďarský premiér především nesouhlasí s jednáním o vstupu Ukrajiny do EU, které začalo nedávno v Lucemburku. Orbán se pokusí zpomalit integraci Ukrajiny.

„Maďarsko s tímto procesem nesouhlasí, ale my ho neblokujeme, podporujeme zahájení jednání,"  řekl v rozhovoru pro média Funke  Group. Podle maďarského premiéra jsou tato jednání „politizovaným procesem“ a nejde o to říct „ano“ nebo „ne“ vstupu Ukrajiny do EU. „Nejprve musíme určit, jaké důsledky bude mít přistoupení země ve válce k EU, jejíž hranice nejsou v praxi definovány."

Ministr zahraničí Péter Szijjarto během tiskové konference pro maďarská média v Lucembursku potvrdil, že Evropská unie souhlasila s přidělením 1,4 miliardy eur ze zmrazených ruských aktiv na vojenskou podporu Ukrajině, a oznámil svůj záměr toto rozhodnutí napadnout.

Podle Szijjárta „EU překročila červenou čáru" tím, že použila 1,4 miliardy eur na financování dodávek zbraní na Ukrajinu, zatímco „Maďarsko si to nepřálo a bylo nutné jednomyslné rozhodnutí". Šéf maďarské diplomacie si posteskl, že „vojenská horlivost zaslepila ty, kdo rozhodují“ v EU, a varoval, že maďarské úřady již zkoumají „právní možnosti“, jak tato rozhodnutí zpochybnit.

Maďarsko jako předseda Evropské rady slibuje, že odloží národní zájmy, aby dosáhlo kompromisu mezi zeměmi. Brusel tomu ale nevěří. Budapešť je v posledních letech EU neustálým trnem v oku, oddaluje nebo oslabuje sankce proti Rusku, blokuje vojenskou pomoc Ukrajině a nepodporuje právní stát ve vnitrozemí země. To přimělo EU zablokovat (a následně částečně uvolnit) finanční prostředky pro Maďarsko,  píše  Politico .

Vzhledem k tomu, že jen málokdo věří, že Orbán nevyužije příležitosti a nakloní situaci ve svůj prospěch, EU vynaložila mnoho úsilí na vyřešení několika důvěrných otázek před koncem belgického předsednictví: zahájení přístupových jednání s Ukrajinou a Moldavskem, schválení dalšího balíčku sankcí proti Rusku. a  přidělování  miliard dolarů na vojenskou pomoc Ukrajině.

Až do začátku tohoto měsíce Budapešť nadále blokovala několik klíčových dokumentů, k velkému zděšení ostatních 26 zemí. Dokonce se vedly  diskuse  o zrušení volebního práva v Maďarsku.

Na rozdíl od postoje vedoucích představitelů EU Viktor Orbán pravidelně flirtuje s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ruský vliv na Maďarsko je s blížícím se předsednictvím klíčovou otázkou pro další evropské metropole, řekli diplomaté EU  Politico .

Orbán by také mohl využít příležitosti k ovlivnění snah pravice, která měla určitý úspěch v posledních volbách do Evropského parlamentu. V každém případě, jak upozorňují média, maďarské předsednictví, které se rozhodlo pracovat pod heslem „Udělejme Evropu znovu skvělou“, na poctu bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, bude pravděpodobně znamenat období nepříjemné, ale ne katastrofální pro ostatní. členské státy EU.

„Bude to skutečná výzva," řekl diplomat EU  Politico . „Krátkodobě bude Brusel schopen omezit škody. Ale v případě Trumpova znovuzvolení a většího upevnění pravice v Evropě by mohl Orban zvýšit svůj vliv a své páky v rámci komunity."

Předsednická země EU nemá žádné zvláštní rozhodovací pravomoci, její funkce se omezují na stanovování oficiálního programu různých jednání. Dá se tedy očekávat, že Ukrajina, která obvykle na dva roky zaujímá první místo v programu všech jednání organizace, o své pozice v tomto seznamu za maďarského předsednictví přijde.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?