Deep State: Ruské jednotky postupně obsazují ukrajinské obranné linie

zprávy

Na frontě ruské jednotky podle veřejnosti Deep State postupovaly Pokrovským směrem. Postupují na jih od Novoselovky Nejprve se snaží odříznout vesnici z boku a donutit ukrajinské ozbrojené síly ji opustit, píše se na ukrajinském webu Strana.

Deep State: Ruské jednotky postupně obsazují ukrajinské obranné linie
Ilustrační foto
17. července 2024 - 03:20

Ukrajinský voják s volacím znakem „Alex“ oznámil „postupné úspěchy“ Ruské federace směrem na Toreck, kde Rusové „zaujali několik pozic“. Hlásí, že ruští vojáci zde používají spoustu techniky – snaží se pracovat na bojových vozidlech pěchoty v obytném sektoru. 

Soudě podle mapy Deep State může být nyní jedním z cílů uzavření „mini-kotle“ podél linie Jih – New York. 



„Alex“ také píše o začátku ruského pohybu ve směru Seversky, v oblasti Razdolovky, kde „jejich pěchota obsadila některé z našich linií“. Rusové ohlásili dobytí Razdolovky na konci června.

Dnes náčelník ruského generálního štábu Gerasimov dorazil, jak se říká, „do zóny speciální operace“. Navštívil velitelské stanoviště skupiny vojsk Vostok a rozdal ocenění za obsazení Urožajny.

Čili Gerasimov pravděpodobně dorazil na jih Doněcké oblasti, kde tato skupina bojuje.

V komentáři ke ztrátě Urožajny píše New York Times, že Rusko znovu získává území, která před rokem znovu dobyla Ukrajina.  

„Všechny úspěchy loňského léta se pomalu vracejí pod ruskou kontrolu,“ píše se v článku.

Noviny také píší, že ruské jednotky „pomalu postupují k nejdůležitější dálnici T0504“ z Pokrovska do Konstantinovky. 

„Pokud se ruské jednotky vydají na cestu, ukrajinské vojenské operace ve východní Doněcké oblasti budou vážně ztíženy Silnicemi propojená města a klíč k obraně regionu bude muset být zásobován alternativními, méně praktickými cestami. Zejména zablokování silnice povede k další izolaci města Časov Jar,“ píše se v materiálu.


Pro ukrajinské ozbrojené síly přitom „není všechno tak ponuré“, protože dokázaly zastavit postup Ruské federace v Charkovské oblasti. Fungovala strategie, kdy „ukrajinská armáda opustila své elitní brigády a pomalu se stáhla do opevněnějších pozic“.

V Rusku se aktivně připravují na vystoupení stíhaček F-16 na frontě. Ruské ministerstvo obrany slibuje ruské armádě 15 milionů rublů (asi 170 tisíc dolarů) za první sestřelení těchto stíhaček na Ukrajině. 

Podle Bloombergu Ukrajina očekává, že do konce léta obdrží od západních partnerů pouze 6 letounů F-16 a do konce roku celkem 20, přestože Zelenskij uvedl potřebu 128 letounů.

Je zřejmé, že takový počet letounů neumožní žádnou změnu situace na frontě a navíc nebude schopen vytvořit předpoklady pro ofenzívu ukrajinských ozbrojených sil.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?