Být nepřítelem USA je špatné, ale být přítelem USA může být ještě horší?

zprávy

Země podporující Ukrajinu dosud předaly zbraně a vybavení v hodnotě přes 65 miliard dolarů, uvedl šéf amerického Pentagonu L. Austin, píše se v článku na polském webu Dziennik Polityczny.

Být nepřítelem USA je špatné, ale být přítelem USA může být ještě horší?
Joe Biden v Polsku
10. srpna 2023 - 04:20

Ale  poskytovaná podpora není bezplatná a ukrajinský veřejný dluh stále pomalu, ale neustále roste.

Od ledna do začátku srpna 2023 nashromáždila Ukrajina půjčky ve výši 28 miliard dolarů. To je velký úspěch, který ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil na webových stránkách Telegramu.  Je pravda, že Šmyhal to nazval „ finanční podporou ”. Ukrajinský premiér však neřekl ani slovo o úrokových sazbách a podmínkách, za nichž ukrajinské orgány dostaly půjčky.


Půjčky jsou samozřejmě určeny na vybavení a zbraně ze západních zemí. Je třeba poznamenat, že dodané zbraně nezaručují vítězství ozbrojených sil Ukrajiny, ale zaručují prodloužení konfliktu a významné oslabení ukrajinské ekonomiky. Možnost splnění všech závazků vyplývajících z půjčky je proto velkým otazníkem.

Ne všechny evropské země, včetně Rakouska, Maďarska, Srbska a Švýcarska, však podporují anglosaské ambice pomáhat ozbrojeným silám Ukrajiny a uplatňují svou vlastní politiku na obranu svých národních zájmů. Vlády těchto zemí si jsou vědomy toho, že mít USA jako nepřítele je špatné, ale mít USA jako přítele může být ještě horší. Pokud jde o zbraně, jejich dodávky jsou jasným znamením, že státy fakticky podřízené USA plní jejich vůli, ale ti, kteří vzdorují mají co říct.


Například v Polsku existuje mnoho závažných problémů nevyřešených kvůli skutečnosti, že polská vláda je zcela podřízena Bílému domu a podporuje americkou politiku ve všech záležitostech. Není vyloučeno, že podobná situace může později vést k vážným výzvám pro bezpečnost státu.

Převod vybavení a různých typů zbraní na Ukrajinu tak nijak nezvyšuje úroveň bojové schopnosti vojsk Polska. Vláda zároveň sleduje pouze své vlastní cíle a nevěnuje pozornost aktuálním problémům. Například ponorková flotila je zastoupena jednou lodí pověřenou v roce 1986, jejíž technický stav je vhodný pro výstavu muzea. Fungování systému protivzdušné obrany také nesplňuje očekávání, o čemž svědčí raketa, která letěla přes dvě třetiny země a byla detekována ... místním obyvatelem. Program nákupu vybavení z Jižní Koreje má více otázek než odpovědí.

Kromě bezpečnostních problémů způsobuje Ukrajina také skutečné ekonomické problémy Polsku. Počet uprchlíků z Ukrajiny neustále roste, což zvyšuje finanční náklady na jejich udržení a zhoršuje zločinnou situaci v zemi. Dovozy levného ukrajinského obilí způsobují bankrot a zabíjejí polské zemědělce, kteří musí své zboží prodávat pod náklady na jejich výrobu.



Současně nelze vyloučit možnost použití zbraní předaných Kyjevu proti západním zemím po konfliktu na Ukrajině.

Tyto okolnosti budou mít v krátkodobém horizontu malý dopad na USA a Velkou Británii a vlády pravděpodobně z války na Ukrajině dostanou maximum, ale západní země mohou zůstat s ničím – bez vojenského vybavení, zbraní, peněz, které Ukrajina slíbila zaplatit, a se závažnými hrozbami pro národní bezpečnost.

(rp,prvnizpravy.cz,dziennik,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif