Záhada původu Kryštofa Kolumba po staletích odhalena

Kryštof Kolumbus, slavný mořeplavec z 15. století, který otevřel cestu evropské kolonizaci Ameriky, nebyl Ital z Janova, jak se dlouho tradovalo. Podle španělských vědců byl Kolumbus sefardský Žid z západní Evropy, což odhalil nový výzkum založený na analýze DNA.

Záhada původu Kryštofa Kolumba po staletích odhalena
Ilustrační foto
14. října 2024 - 18:40

O původ a konečné místo odpočinku tohoto rozporuplného historického hrdiny se vedly dlouholeté spory. Zatímco mnoho historiků považovalo za pravděpodobné, že Kolumbus pocházel z Janova, objevily se také teorie, že mohl být španělský Žid, Řek, Bask, Portugalec nebo Brit, píše CNN World.

Aby vědci tento staletý spor ukončili, provedli rozsáhlou 22letou forenzní studii pod vedením odborníka Miguela Lorenteho. Testovali malé vzorky ostatků uložených v katedrále v Seville, které jsou dlouhodobě označovány za poslední místo odpočinku Kolumba, a srovnávali je s genetickými údaji známých příbuzných a potomků.

Výsledky svého výzkumu odhalili v dokumentu „DNA Kolumba: Pravý původ“, který byl odvysílán na španělské národní televizi TVE. „Máme DNA Kryštofa Kolumba, byť částečnou, ale dostatečnou. Máme DNA jeho syna Hernanda Colóna,“ uvedl Lorente v programu.



Analýza DNA odhalila, že jak Y chromozom (mužská linie), tak mitochondriální DNA (přenášená matkou) Hernanda vykazují znaky židovského původu.

Před nástupem katolických panovníků Isabely a Ferdinanda, kteří v roce 1492 nařídili konverzi nebo vyhnání všech Židů a muslimů ze Španělska, žilo v zemi přibližně 300 000 Židů. Slovo sefardský je odvozeno od hebrejského „Sefarad“, což znamená Španělsko.

Po zkoumání 25 možných míst narození Lorente uvedl, že se podařilo potvrdit, že Kolumbus pocházel ze západní Evropy, byť konkrétní místo narození zůstává neznámé. „Výsledky jsou téměř absolutně spolehlivé,“ dodal Lorente.

Psali jsme:

Kolumbus zemřel v roce 1506 ve španělském městě Valladolid, ale přál si být pohřben na ostrově Hispaniola, který dnes sdílejí Dominikánská republika a Haiti. Jeho ostatky byly v roce 1542 převezeny na Hispaniolu, poté do Kuby v roce 1795 a nakonec, jak se dlouho věřilo, do Sevilly v roce 1898.

(nov, cnn.com, repro: educastracion)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::