Vánoční tradice na talíři: Jaké jídlo vládne českým stolům na Boží hod?

Vánoce jsou nejen obdobím klidu a pohody, ale také kulinářských tradic, které se v rodinách předávají z generace na generaci. Průzkum agentury SANEP přináší zajímavý pohled na to, co se nejčastěji objevuje na českých stolech během Božího hodu vánočního, tedy 25. prosince.

Vánoční tradice na talíři: Jaké jídlo vládne českým stolům na Boží hod?
Ilustrační foto
25. prosince 2024 - 11:52

Podle průzkumu mezi více než 35 tisíci respondenty, kteří uvedli, že si jídla připravují sami, je nejoblíbenějším pokrmem na Boží hod pečená kachna s knedlíky a zelím. Tento pokrm si na Vánoce připravuje téměř polovina dotázaných (43,9 %). Kachna je tradiční součástí české kuchyně a její obliba dokazuje, že Češi dávají přednost klasickým chutím a receptům.

Druhým nejoblíbenějším pokrmem je pečený krocan, kterého volí 32,9 % respondentů. Tento pokrm je často spojován spíše s anglosaskou kulturou, ale v českých domácnostech si během Vánoc našel své místo. Třetí příčku obsadila svíčková s houskovým knedlíkem, která získala 30,2 % hlasů. Tradiční omáčka s jemnou chutí koření a smetany je symbolem české kuchyně a oblíbenou slavnostní volbou.

Pečené kuře, jednoduchá a všestranná volba, se na Boží hod podává v 28,7 % domácností. Překvapením je také vysoká obliba vepřové pečeně s knedlíkem a zelím, která s 25,4 % hlasů dokazuje, že tento pokrm stále patří k českým klasikám.

Pečená husa s knedlíky a zelím zaujala 23,1 % respondentů. I když je husa častěji spojována se svatomartinskými oslavami, mnoho rodin ji na Vánoce zařazuje jako slavnostní chod. Další alternativou je vepřová nebo pečená šunka, která získala 10,7 % hlasů.



Zajímavostí je také podíl těch, kteří na Boží hod preferují vegetariánská jídla. Pouze 2,3 % respondentů. Tento údaj naznačuje, že tradiční česká kuchyně, bohatá na maso a omáčky, stále dominuje. Průzkum také ukázal, že 5,2 % dotázaných Vánoce neslaví, což může odrážet jak individuální životní styl, tak odlišné kulturní zázemí.

Odpověď na otázku, proč si Češi na Vánoce vybírají právě tato jídla, lze hledat v tradici a nostalgii. Pokrmy jako kachna, svíčková nebo husa jsou hluboce zakořeněné v české kultuře a představují symbol hojnosti a rodinného setkání. Navíc se jedná o jídla, která si mnoho lidí připravuje jen při zvláštních příležitostech, což Vánoce bezesporu jsou.

Psali jsme:

Průzkum agentury SANEP ukazuje, že české Vánoce jsou stále pevně spjaté s tradiční kuchyní. Pečená kachna, krocan nebo svíčková zůstávají nejoblíbenějšími pokrmy, které spojují rodiny u štědře prostřeného stolu. Ať už si ale na Boží hod pochutnáváte na kachně, vegetariánském menu, nebo jej neslavíte vůbec, hlavní poselství svátečního dne zůstává stejné: radost z rodinné pohody a společného stolování.

(vlk, prvnizpravy.cz, repro: x)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Robert Fico odjel do Moskvy na setkání s Vladimírem Putinem, aby zajistil pro Slovensko dodávky plynu?

Ano 97%
transparent.gif transparent.gif
Ne 3%
transparent.gif transparent.gif