Vánoce v Čechách: Tradiční štědrovečerní hlavní jídlo

Průzkum společnosti SANEP poskytuje fascinující pohled na to, jaké hlavní jídlo si Češi připravují na Štědrý večer. Data ukazují, že české tradice stále drží pevné místo ve vánoční kuchyni, ale zároveň odhalují postupné kulinářské změny v našich domácností.

Vánoce v Čechách: Tradiční štědrovečerní hlavní jídlo
Ilustrační foto
14. prosince 2024 - 05:52

Smažený kapr: Král štědrovečerní tabule

Podle průzkumu jasně dominuje smažený kapr, který na svůj vánoční stůl zařazuje 71,6 % respondentů. Tento pokrm je symbolem českých Vánoc již po generace a zůstává nejčastější volbou. Kapr je tradičně servírován s bramborovým salátem, což podtrhuje jeho místo jako hlavního svátečního jídla.

Kuřecí a vepřové řízky: Oblíbená alternativa

Na druhém místě se umístil kuřecí řízek s podílem 42,8 %, těsně následovaný vepřovým řízkem (39,9 %). Tyto varianty jsou oblíbené zejména u rodin s dětmi nebo u těch, kteří preferují méně kostnaté maso. Přestože se jedná o modernější přístup k vánočnímu menu, řízky se na svátečních stolech zabydlely jako neodmyslitelná alternativa.

Kapří speciality a jiné ryby

Zajímavostí je, že 16,7 % respondentů uvedlo, že si připravují kapra na černo, což je historická česká specialita s omáčkou na bázi perníku a sušeného ovoce. Jiný typ ryby, ať už smažený, či jinak upravený, volí 14,6 % domácností. Tato čísla naznačují, že ryby obecně zůstávají klíčovou součástí vánoční tabule.



Ostatní pokrmy: Od svíčkové po vinnou klobásu

Svíčková se na vánočních stolech objevuje v 7,1 % případů, zatímco smaženého či pečeného lososa uvedlo 6,9 % respondentů. Vinná klobása, dříve častější součást štědrovečerního menu, se podle průzkumu dostala na stůl pouze v 5,2 % případů. Pouze 4,3 % dotázaných uvedlo jiné jídlo, což svědčí o silném zakotvení tradičních pokrmů.

Nové trendy vs. tradice

Z výsledků průzkumu vyplývá, že tradiční pokrmy, jako je smažený kapr a řízky, stále drží dominantní postavení, ale jejich podíl se snižuje ve prospěch modernějších variant. Ryby obecně zůstávají populární, což potvrzuje i obliba lososa nebo jiných druhů ryb.

Psali jsme:

Regionální rozdíly a generační pohled

Lze předpokládat, že volba pokrmů na Štědrý večer se liší i podle regionů a generací. Starší lidé často volí tradiční kapra, zatímco mladší generace se více kloní k řízkům nebo jiným moderním pokrmům. Tento trend může být také ovlivněn životním stylem, časovou náročností přípravy nebo zdravotními preferencemi.

Průzkum společnosti SANEP dokazuje, že i přes moderní vlivy si Češi na Štědrý večer udržují své kulinářské tradice. Smažený kapr zůstává neotřesitelným králem vánočního stolu, ale stále více domácností experimentuje s alternativami, jako jsou řízky, losos nebo jiné druhy ryb. Tato data odrážejí nejen národní zvyklosti, ale i měnící se chutě českých rodin.

(vlk, prvnizpravy.cz, repro: youtube)


Anketa

V případě, že by hnutí ANO v příštím roce sestavovalo vládu, jak by měla podle vás vypadat?