Smažený kapr: Král štědrovečerní tabule
Podle průzkumu jasně dominuje smažený kapr, který na svůj vánoční stůl zařazuje 71,6 % respondentů. Tento pokrm je symbolem českých Vánoc již po generace a zůstává nejčastější volbou. Kapr je tradičně servírován s bramborovým salátem, což podtrhuje jeho místo jako hlavního svátečního jídla.
Kuřecí a vepřové řízky: Oblíbená alternativa
Na druhém místě se umístil kuřecí řízek s podílem 42,8 %, těsně následovaný vepřovým řízkem (39,9 %). Tyto varianty jsou oblíbené zejména u rodin s dětmi nebo u těch, kteří preferují méně kostnaté maso. Přestože se jedná o modernější přístup k vánočnímu menu, řízky se na svátečních stolech zabydlely jako neodmyslitelná alternativa.
Kapří speciality a jiné ryby
Ostatní pokrmy: Od svíčkové po vinnou klobásu
Svíčková se na vánočních stolech objevuje v 7,1 % případů, zatímco smaženého či pečeného lososa uvedlo 6,9 % respondentů. Vinná klobása, dříve častější součást štědrovečerního menu, se podle průzkumu dostala na stůl pouze v 5,2 % případů. Pouze 4,3 % dotázaných uvedlo jiné jídlo, což svědčí o silném zakotvení tradičních pokrmů.
Nové trendy vs. tradice
Regionální rozdíly a generační pohled
Lze předpokládat, že volba pokrmů na Štědrý večer se liší i podle regionů a generací. Starší lidé často volí tradiční kapra, zatímco mladší generace se více kloní k řízkům nebo jiným moderním pokrmům. Tento trend může být také ovlivněn životním stylem, časovou náročností přípravy nebo zdravotními preferencemi.