Tradiční štědrovečerní předkrmy

Společnost SANEP provedla rozsáhly vánoční průzkum mezi 35 358 respondenty, kteří uvedli, že si vánoční pokrmy připravují sami, a přinesla zajímavá data o tom, jaké předkrmy Češi nejčastěji volí na štědrovečerní stůl.

Tradiční štědrovečerní předkrmy
Ilustrační foto
10. prosince 2024 - 05:52

Nejčastější volbou je šunková rolka s křenovou šlehačkou

Na prvním místě se s výrazným náskokem umístila šunková rolka s křenovou šlehačkou, kterou volí 33,5 % dotázaných. Tento tradiční předkrm, který kombinuje jemnost šunky s ostrostí křenu, je dlouhodobě oblíbený pro svou jednoduchost přípravy a elegantní prezentaci.

Houby jako druhá nejpopulárnější volba

Druhé místo obsadil houbový kuba, kterého uvedlo 22,8 % respondentů. Tento pokrm, vycházející z české lidové kuchyně, je nejen chutnou připomínkou tradičních receptů, ale také volbou vegetariánského předkrmu, který ladí s postním charakterem Štědrého dne.

Specifické pochoutky a regionální rozdíly

Na třetím místě se s 11,5 % objevily pražské šneky, kteří jsou na vánočních stolech méně častí, ale stále představují zajímavý gurmánský zážitek. Huspeninu nebo sulc volí 9,2 % respondentů, zatímco paštiku s pečivem preferuje 7,6 % oslovených.



Alternativy a absence předkrmu

Zajímavým zjištěním je, že 16,2 % respondentů uvedlo, že si na Štědrý večer připravují jiný předkrm, zatímco téměř třetina (29,7 %) na předkrmy zcela rezignuje. To může být způsobeno buď snahou šetřit čas v rámci náročné přípravy večeře, nebo zaměřením na hlavní chod, kterým je nejčastěji smažený kapr s bramborovým salátem.

Gastronomická tradice a moderní trendy

Výsledky průzkumu odrážejí nejen respekt k tradicím, ale také otevřenost novým chutím a experimentům. Zatímco klasická šunková rolka zůstává stálicí, rostoucí popularita houbového kuby ukazuje návrat k jednodušším, lokálním surovinám. Pražské šneky nebo huspenina pak odkazují na specifické regionální zvyklosti, které si udržují své místo i v moderní gastronomii.

Psal jsme:

Vánoční pokrmy jako součást české identity

Jídlo na Štědrý večer je nejen otázkou chutí, ale také identity a rodinných tradic. Průzkum společnosti SANEP ukázal, jak pestré a rozmanité mohou být české vánoční stoly, přičemž každá volba odráží osobní preference a vzpomínky na dětství.

Štědrovečerní večeře tak zůstává jedním z nejsilnějších symbolů českých Vánoc, který spojuje generace u jednoho stolu.

(vlk, prvnizpravy.cz, repro: youtube)


Anketa

Souhlasíte s tím, že Robert Fico odjel do Moskvy na setkání s Vladimírem Putinem, aby zajistil pro Slovensko dodávky plynu?

Ano 96%
transparent.gif transparent.gif
Ne 4%
transparent.gif transparent.gif