Novoroční koncert souboru Harmonia Mozartiana Pragensis

regiony

Soubor Harmonia Mozartiana Pragensis pořádá 9. ledna 2024 v 19:00 hod v kostele sv. Martina ve zdi Novoroční koncert.

Novoroční koncert souboru Harmonia Mozartiana Pragensis
Harmonia Mozartiana Pragensis
4. ledna 2024 - 12:30

Harmonia Mozartiana Pragensis je těleso, které zaměřilo svoji činnost převážně na interpretaci tvorby Wolfganga Amadea Mozarta a jeho českých současníků. Právě jim byl v první koncertní sezóně souboru 2000-2001 věnován cyklus deseti koncertů „Bohemia-Austria“, kterému byla udělena záštita České komise pro UNESCO.

Soubor HMP tvoří členové  předních pražských orchestrů. V červnu roku 2001 se postavil do  čela HMP jako umělecký vedoucí dirigent Státní opery Praha Richard Hein.

K svému pětiletému  výročí činnosti připravila Harmonia Mozartiana Pragensis v roce 2004 první ročník minifestivalu Medové odpoledne (https://www.hmp-oktet.cz/medoveodpoledne.htm), který se každoročně koná zhruba v polovině září v obci Zadní Třebaň.

V roce 2006 byl soubor přizván k účinkování na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro k uvedení mozartovského programu na pražské Bertramce. Koncert byl pořádán k 250 let výročí od narození W.A.Mozarta.

Soubor se věnuje především žánru tzv. dechové harmonie, oblíbeného v období hudebního klasicismu druhé poloviny 18. a na začátku 19. století. Tento žánr zpravidla bývá určen párovému obsazení dechových nástrojů a ve své době byl velice oblíbený zejména v prostředí šlechtických rezidencí, dokonce i na císařském dvoře. Díky akustické intenzitě i zvláštnímu zvukově barevnému kouzlu mohl být provozován jak v otevřeném prostranství parků a zahrad, tak v uzavřených sálech a salonech. Skladby pro dechovou harmonii byly většinou provozovány u příležitosti nejrůznějších aristokratických, popřípadě měšťanských společenských událostí, oslav, hostin, divadelních představení, plesů atp. Tím byl dán převážně zábavný, odlehčený charakter této hudby, která bývá veskrze sdílná, líbivá a vůbec pozitivně laděná. Kromě početné řady dobových českých mistrů, jako byli například Jiří Družecký, Josef Fiala, Vojtěch Jírovec, Leopold Koželuh, František Kramář, Vincenc Mašek, Jan Vent, Antonín Vranický ad., psali pro seskupení dechových nástrojů i čelní představitelé vídeňského hudebního klasicismu J. Haydn, W. A. Mozart a L. v. Beethoven.

Program koncertu:
Georg Friedrich Händel (1685-1759) - Příjezd královny ze Sáby z oratoria Šalamoun - HWV 67
Antonín Dvořák (1841-1904) - Slovanský tanec č. 3, řada I, op. 46 -  Valčík č. 4, op. 54
Joseph Haydn (1732-1809) - Oktet F dur - Hob II/7
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Serenáda Es dur - KV 375

Kostel sv. Martina ve zdi je temperován na teplotu zhruba 17°C. Program potrvá přibližně jednu hodinu.

Prazskenovinky.cz informoval Luboš Fait člen Harmonia Mozartiana Pragensis.

(prazskenovinky.cz foto:l.fait, hmp)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::