Nejlepší sýrové nitě vyrábí nymburští Sýrožrouti

regiony

Nymburští Sýrožrouti získali prestižní cenu za sýrové nitě.

Nejlepší sýrové nitě vyrábí nymburští Sýrožrouti
Sýrové nitě
26. června 2024 - 12:30

Nymburská firma Sýrožrouti má důvod k oslavě. Porota soutěže Středočeská Regionální potravina vybrala jejich sýrové nitě a ty zvítězily pro rok 2024 v kategorii Sýry včetně tvarohu.

„Tato mladá nymburská firma své výrobky na trh nabízí od loňského května. Je to vlastně příběh jedné nymburské rodiny, který se rozvinul a sen se stal skutečností. Ivo Nazarevič vystudoval elektrotechnickou školu, pak se na 25 let stal vojákem a dnes vyrábí ty nejlepší sýrové nitě v našem regionu. Až půjdete na nymburské sídliště, tak kousek od vchodu do MŠ Adélka se zastavte nejen na ochutnávku, ale určitě neodejdete s prázdnou,“ přiblížil starosta města Tomáš Mach.

Cesta k titulu však nebyla snadná. Zhruba před čtyřmi lety Ivo Nazarevič přišel s myšlenkou na založení vlastní firmy. Covidová pandemie v té době ovlivňovala mnohé, i pojízdná prodejna, která nabízela dobré sýrové nitě, přestala jezdit. A odtud už to byl krůček k založení vlastní firmy. Metodou pokus omyl a následně rekvalifikačním kurzem se podařily vyrobit ty nej sýrové nitě. Jsou základem. Vyrábí tedy klasické přírodní, uzené, s bylinkami a česnekem, ale i kořeněné. Výborné jsou pareničky, sklenice s naloženým sýrem ve dvou variacích, klasické nebo ostřejší.

Sýrožrouti nabízejí čerstvé pasterované mléko z malé farmy u Přední Lhoty, opět náš region. Z jejich mléka následně vyrábějí syrovátkové nápoje nebo oblíbené kefíry.



Výrobky této firmy však nejsou známy jen v našem regionu. Své příznivce mají i v Praze. Kromě obchodu a různých víkendových akcí se jejich výrobky dají objednat. I v kavárně Art Deco můžete ochutnat výborné výrobky Sýrožroutů nebo v Poděbradech v obchodě Sýrárna.

Stredoceskenovinky.cz informovala Bc. Marta Svobodová, tisková mluvčí Městského úřadu Nymburk.

(jv,stredoceskenovinky.cz foto:měú)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?