Horští záchranáři využívají k zásahům novou multifunkční šestikolku

regiony

Pardubický kraj kromě dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému dlouhodobě podporuje také obměnu technického vybavení pro Horskou službu.

Horští záchranáři využívají k zásahům novou multifunkční šestikolku
Horská služba má novou multifunkční šestikolku
26. června 2024 - 11:30

V loňském roce poskytl kraj částku jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. S fungováním této moderní techniky, která pomáhá záchranářům v těžkém terénu, se seznámil hejtman Martin Netolický.

„Oběma stanicím Horské služby v našem kraji, tedy Čenkovicím a Dolní Moravě, se snažíme dlouhodobě pomáhat prostřednictvím individuálních podpor na konkrétní projekty, které zlepšují jejich materiálně technické vybavení. To je vedle proškolených záchranářů klíčové pro včasný a účinný zásah a to jak v zimě, tak v létě, protože těžkých letních úrazů bohužel přibývá, což potvrzuje také naše zdravotnická záchranná služba,“ vysvětlil důvody podpory hejtman Martin Netolický.

„Na základě žádosti náčelníka Horské služby jsme v loňském roce poskytli jeden milion korun na pořízení nové šestikolky a přívěsného vozíku s příslušenstvím pro stanici na Dolní Moravě. Šestikolku je díky možnosti výměny kol za sněžné pásy využívat celý rok, i když bychom si samozřejmě všichni přáli, aby byla potřeba jejího využití co nejmenší,“ řekl hejtman Martin Netolický.



Podpora kraje Horské službě je dlouhodobě stabilní a vždy vychází z konkrétních potřeb horských záchranářů. „V roce 2021 jsme podpořili nákup čtyřkolky pro stanici v Čenkovicích. Starší stroj nám naopak Horská služba poskytla pro obsluhu tvrze Bouda, která je v majetku kraje. Vedle toho jsme pomohli s nákupem skialpinistických lyží, defibrilátorů, GPS přístrojů nebo víceúčelových nosítek. Nesmím zapomenout ani na stavbu nové stanice v Čenkovicích, na kterou jsme v roce 2015 přispěli půl milionem, což byl impuls pro zahájení stavby," vyjmenoval krajskou podporu hejtman Netolický.

Pardubickénovinky.cz informoval Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Je podle Vás vysílání České televize objektivní a vyvážené?