Zvýšení platů politiků aneb cynická ukázka odtrženosti od reality

politika

Vláda se chystá projednávat návrh na zvýšení platů politiků, zatímco státní zaměstnanci, jako jsou lékaři, učitelé či soudní úředníci, stávkují kvůli nedostatečnému finančnímu ohodnocení.

Zvýšení platů politiků aneb cynická ukázka odtrženosti od reality
Petr Fiala, premiér ČR
16. října 2024 - 14:55

Přestože původní návrh na navýšení o 14 % byl snížen na 6,9 %, i tak jde o výrazné zvýšení, které mezi veřejností vyvolává rozhořčení.

Dnes se vláda premiéra Petra Fialy chystá projednávat návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na zvýšení platů ústavních činitelů. V době, kdy lékaři, učitelé, soudní úředníci a další státní zaměstnanci bijí na poplach kvůli nízkým platům a pořádají stávky, je jakákoliv diskuze o navýšení odměn politikům vrcholem arogance a neúcty k těm, kteří dennodenně zajišťují chod státu.

Podle Jurečkova návrhu by měl plat řadového poslance stoupnout o 7 000 korun na 109 500 korun. Předsedové výborů a komisí by si polepšili dokonce o 10 000 korun, zatímco ministři a místopředsedové komor by poprvé překročili hranici 200 000 korun měsíčně. Největší navýšení se má týkat prezidenta Petra Pavla, jehož plat by měl stoupnout na 364 700 korun měsíčně, tedy o více než 20 000 korun. A to vše ve chvíli, kdy se platy učitelů, zdravotníků nebo úředníků nezvyšují vůbec, nebo jen zcela minimálně.



Jak můžeme obhájit, že v době, kdy státní zaměstnanci bojují za lepší pracovní podmínky, politici plánují navýšit své už tak nadprůměrné příjmy? Lékaři a zdravotní sestry, kteří denně zachraňují životy, pracují pod enormním tlakem a často jsou placeni na hranici toho, co je důstojné. Učitelé, jejichž práce je nezbytná pro budoucnost naší společnosti, čelí chronickému podfinancování. A přesto, zatímco oni žádají o drobné zvýšení svých platů, politici, jejichž odpovědnost je udržet stát funkční, mají ve středu schválit výrazný nárůst svých vlastních platů.

Psali jsme:

Opozice, zejména hnutí ANO, se sice staví proti navýšení a navrhuje zmrazení platů politiků na pět let, ale proč se tento návrh nepodařilo prosadit již dříve? Je snadné vyjadřovat nesouhlas, když jste mimo vládní křesla, ale skutečné řešení by mělo přijít už dříve.

Tomio Okamura z SPD dokonce navrhuje srovnat platy politiků s platy učitelů. V pořadu TV Nova opakovaně upozorňuje na nespravedlnost v platech, a přitom vláda neustále odmítá jeho návrh zmrazení odměn pro politiky. Kdyby se platy ústavních činitelů skutečně přiblížily mzdám učitelů, možná by se tito politici začali více zajímat o skutečné problémy obyčejných lidí.

Navrhované zvýšení platů politiků, byť “jen” o 6,9 %, je naprosto neakceptovatelné v situaci, kdy celý veřejný sektor trpí nedostatkem financí. Tento krok vysílá občanům jasný signál: politika se stará především o sebe.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: cnn prima)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?