Zpravodajci nabourávají nezávislost soudu. Hašek v akci

politika

Nezákonná blokace některých zpravodajských serverů, kterou v roce 2022 nařídila Fialova vláda, pokračuje bezprecedentním pokusem jedné ze zpravodajských služeb ČR ovlivnit rozhodování nezávislého soudu, varuje Michal Hašek.

Zpravodajci nabourávají nezávislost soudu. Hašek v akci
Michal Hašek (PRO)
26. července 2024 - 06:30

„Mám tady stanovisko Vojenského zpravodajství. Jde o informaci pro vás a protistranu, prosím aby nebylo založeno do spisu pro veřejnost,“ prohlásil na začátku červnového jednání ve sporu o blokování webu AC24 advokát firmy T-Mobile Lukáš Blahuš.

Stanovisko, které se nemělo podle advokáta dostat na veřejnost, server iRozhlas.cz a Radiožurnál o měsíc později získaly prostřednictvím žádosti podle informačního zákona přímo od vojenské tajné služby.

Jde o dvoustránkové vyjádření, ve kterém se zpravodajci vymezují vůči usnesení Městského soudu v Praze. Ten konstatoval, že T-Mobile blokací webu porušil evropské nařízení o síťové neutralitě. Zpravodajci ale se závěry soudu polemizují. K evropskému právu je třeba podle nich přistupovat „komplexně“, informuje iRozhlas.cz.



Zpravodajci ve svém stanovisku zároveň varují, že nepřihlédnou-li soudy k „bezprecedentní“ situaci, v jaké se podle nich republika na začátku ruského vpádu na Ukrajinu nacházela, může rozhodnutí soudu vést ke snížení státní autority a akceschopnosti Česka při řešení dalších krizí.

Jaroslav Denemark z katedry evropského práva Univerzity Karlovy se domnívá, že dezinformační weby, mezi které dle jeho názoru AC24 jednoznačně patří, mohou být do jisté míry ohrožením demokracie, ale je stále třeba dbát při použití opatření proti nim zásad právního státu. Denemark také řekl, že Česko nejdříve musí prokázat, že fungování webu přímo ohrožuje plnění základních funkcí státu, což v daném případě, i s ohledem na vágní usnesení vlády, prokázáno nebylo. 

K bezprecedentnímu pokusu jedné ze zpravodajských služeb ČR ovlivnit rozhodování nezávislého soudu se na sociální síti facebook vyjádřil i advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (PRO).

Psali jsme:

„Bezprecedentní pokus jedné ze zpravodajských služeb ČR ovlivnit rozhodování nezávislého soudu!

Kdy svolá Milion chvilek pro demokracii Letnou?
Kdy Věra Jourová svolá v Bruselu tiskovku na téma ohrožení právního státu v ČR?



Toto není bezvýznamná okurková zpráva, nýbrž zcela zásadní věc týkající se svojí podstatou základních lidských práv a svobod!" uvedl k možnému pokusu ovlivnit rozhodování nezávislého soudu Hašek. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?