Zpackaná digitalizace a teorie spiknutí. Zajíček zúčtoval s Bartošem

politika

Ivan Bartoš selhal na plné čáře. Odklonil se od původní dohody a dnes se místo výsledků pokouší najít viníka svého neúspěchu.

Zpackaná digitalizace a teorie spiknutí. Zajíček zúčtoval s Bartošem
Ivan Bartoš (Piráti)
1. října 2024 - 07:22

Poslední měsíce přinesly znepokojivá zjištění týkající se projektu digitalizace stavebního řízení a územního plánování, který měl přinést modernizaci a zefektivnění do jednoho z nejdůležitějších procesů pro rozvoj infrastruktury a stavebnictví v České republice. Tento ambiciózní projekt, nad nímž dlouhá léta bděl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, se však stal terčem oprávněné kritiky. Zásadní problém spočívá v tom, že po pěti letech příprav je stav digitalizačního systému naprosto nevyhovující a nepoužitelný. Navíc jeho spuštění a následné problémy přinášejí České republice podle ekonomů škody v řádech miliard korun.

Prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček zareagoval na útoky ze strany Ivana Bartoše, který se ho pokusil obvinit z překážení digitalizace. Jak Zajíček ve svém komentáři, zveřejněném na platformě X (dříve Twitter), výstižně uvedl, Bartoš se uchýlil k zoufalému pokusu odvést pozornost od svého vlastního selhání.



Co je však ještě závažnější, Bartoš měl po celou dobu plné nástroje k tomu, aby projekt proběhl hladce. Namísto toho došlo k vážným porušením zákonů o veřejných zakázkách a informačních systémech, jak potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ani v případě soutěží nebyly dodrženy principy férové a transparentní soutěže, což vede k dalším otázkám ohledně jeho kompetencí.



Systém měl být postaven na šesti vzájemně propojených systémech, které by zajistily nezávislost a přehlednost. Během pěti let však nebylo dosaženo ani řádného ověřovacího provozu. To vedlo k tomu, že tisíce stavebníků, úředníků a autorizovaných osob byly vystaveny právní nejistotě. Ministerstvo pro místní rozvoj za zavřenými dveřmi upravovalo projekt, aniž by konzultovalo změny s klíčovými uživateli, což vyústilo v chaos.

Na druhé straně Bartoš, místo aby přiznal svou odpovědnost, se uchyluje k politickému marketingu a vykresluje spiknutí, jehož obětí má být on sám. Tento postup nejen že nepomáhá situaci, ale navíc podrývá důvěru v celý systém státní správy. Zajištění funkčního a transparentního systému digitalizace by mělo být prioritou, nikoli politická hra na oběť.

Psali jsme:

Ivan Bartoš selhal na plné čáře. Odklonil se od původní dohody a dnes se místo výsledků pokouší najít viníka svého neúspěchu. Tento postup je nejen neprofesionální, ale především hazarduje s důvěrou veřejnosti ve státní správu. V konečném důsledku bude muset Ivan Bartoš nést plnou odpovědnost za nefunkční systém, který vytvořil.

(hýbl, prvnizrpavy.cz, repro: ct1)


Anketa

V referendu o vystoupení či setrvání České republiky v EU byste hlastovali pro::