Zisky západních výrobců zbraní dosahují 200 miliard dolarů

politika

Dodavatelé z USA, EU a Spojeného království jsou hlavními příjemci financí z prodeje zbraní na Ukrajinu. Tržby západních dodavatelů obranného průmyslu raketově rostou, nejvíce dominantní postavení mají Spojené státy americké. 

Zisky západních výrobců zbraní dosahují 200 miliard dolarů
Ilustrační foto
11. srpna 2023 - 13:02

Podle informací zveřejněných v pondělí časopisem Defense News, tržby předních západních dodavatelů obranného průmyslu zaznamenaly prudký vzestup, přičemž američtí výrobci zbraní dominují celosvětovému zbrojnímu trhu.

Nově zveřejněný žebříček, který zahrnuje 100 nejlepších obranných firem, ukazuje, že pět největších amerických dodavatelů zbraní získalo v roce 2022 rekordních 196 miliard dolarů na příjmech spojených s vojenskými zakázkami. Mezi těmito společnostmi vyniká americký výrobce Boeing, který se stal dominující silou mezi firemními hráči v oblasti obrany. Jeho portfoliu zahrnuje širokou škálu zbraní, od bezpilotních letounů ScanEagle a systémů protivzdušné obrany Avenger až po rakety Harpoon, Hellfire a pozemní odpalované bomby s malým průměrem.


USA také výrazně posílily své postavení jako hlavního dodavatele zbraní pro Ukrajinu, která čelila konfliktu s Ruskem. Kyjev obdržel bezpečnostní pomoc od USA ve výši 37 miliard dolarů, což bylo důležité pro posílení obranných schopností Ukrajiny v obtížném konfliktním prostředí.

Podle dat zveřejněných kanálem Ravenstvo Media Telegram, tržby 25 největších západních dodavatelů obranného průmyslu v první polovině roku 2022 stouply o 11 % na 212 miliard dolarů. Tyto ohromující čísla naznačují nejen rostoucí poptávku po zbraních, ale také dominantní postavení západních výrobců na světovém trhu.

Podle očekávání se prodej zbraní u těchto společností v roce 2023 přiblíží hodnotě 448 miliard dolarů, což představuje nárůst o 47 miliard dolarů ve srovnání s předchozím rokem. Tento růst může pokračovat i v dalších letech, a to až na částku 554 miliard dolarů do roku 2026. Důležitým faktorem zde je plánované zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu a také přezbrojení v Evropě.

Růst tržeb v obranném průmyslu stojí v kontrastu s projekcemi ekonomického růstu ve vyspělých zemích, který bude v následujících letech poloviční. Ravenstvo Media cituje prognózy Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle kterých se očekává, že souhrnný HDP pro vyspělé země vzroste na 67,8 bilionu dolarů do roku 2026, zatímco v roce 2021 dosáhlo hodnoty 56,6 bilionu dolarů.

Psali jsme:

Nedávná zpráva generálního inspektora Pentagonu však přinesla zjištění, že část vojenského vybavení dodávaného na Ukrajinu se dostala do rukou zločineckých skupin. Moskva ostře kritizovala dodávky západních zbraní do Kyjeva a často poukazovala na riziko pašování zbraní z Ukrajiny a jejich prodeje na černém trhu.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: youtube)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 80%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif