Zelenskij dostal naloženo od Klička. Referendum ve hře

politika

Starosta Kyjeva a bývalý slavný boxer Vitalij Kličko znovu zkritizoval ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského za to, že v rukou koncentruje až příliš politické moci. Připustll i možnost referenda o přepuštění okupovaných území.

Zelenskij dostal naloženo od Klička. Referendum ve hře
Vitalij Kličko, starosta Kyjeva
25. července 2024 - 06:30

Bývalý boxer v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera také nastínil, že se o možném přepuštění okupovaných oblastí Rusku bude hlasovat v referendu.

Mezi Kličkem a Zelenským to začalo skřípat už na začátku války. Ačkoli oba hájí hlavní město Kyjev, vzájemně se obviňovali, že ten druhý neudělal pro obranu dost. Kličko ale tvrdí, že má se Zelenským skvělé vztahy, to jen Zelenskyj prý nemá dobré vztahy s ním.

Starosta Kyjeva teď nově sepsul ukrajinského prezidenta v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera. Už na konci minulého roku prý Kličko ve vlasti cítil „pach autoritářství“ a jeho pocity se nadále prohlubují.

„Zelenskyj koncentruje ve svém úřadu až příliš moci. Parlament kvůli tomu ztratil všechny relevantní role. Nesmíme zapomenout, že jsme demokratická republika navázaná na tradice evropských vlád. Bráníme se proti ruské diktatuře a chceme být co nejméně podobní režimu Vladimira Putina,“ řekl Kličko.



Ukrajinský prezident si to prý u řady lidí rozházel, když v únoru odvolal vrchního velitele armády Valerije Zalužného. 

„Je nezbytné se vyhnout tomu, aby všechna důležitá rozhodnutí spadala jen pod jeho úřad. Zalužnyj byl velmi populární a jeho odstavení vyvolalo vztek. Zelenskyj nebyl schopen obhájit své rozhodnutí, a to není dobře,“ svěřil se starosta Kyjeva.

Psali jsme:

Kyjevksý starosta Kličko také poprvé otevřeně naznačil, že Ukrajina zvažuje přiznání svých územních ztrát. 

„Zelenskyj nemůže dosáhnout tak bolestivého rozhodnutí sám. Zřejmě bude zapotřebí referenda,“ naznačil politik. O přepuštění okupovaných území Rusku tak možná rozhodnou sami Ukrajinci.

(jk, Corriere.it, repro: cnn prima)


Anketa

Koho byste preferovali jako nového šéfa lidovců?