Zelenskému teče do bot, rozebírá situaci na Ukrajině Šik

politika

Kde jsou všichni morální majáci, aby označili Zelenského za dezoláta, ptá se ve svém komentáři Pavel Šik, který poukazuje na nedávné výroky ukrajinského prezidenta o možnosti ukončení války i za cenu územních ztrát.

Zelenskému teče do bot, rozebírá situaci na Ukrajině Šik
Vladimir Zelenskij, prezident Ukrajiny
4. srpna 2024 - 07:22

„Je to fascinující... zatímco se celý svět hádá, jestli je Khelif žena nebo není, pronikají od Zelenského výroky jako "celý svět chce, aby Rusko zasedlo k jednacímu stolu, nemůžeme být proti" nebo "že by o odevzdání území musel rozhodnout ukrajinský lid" (volby provést nešly), že to prý nemůže být vyřešeno prezidentem ani žádnou jinou osobou na světě (u rozhodnutí válčit to nebyl problém) a že by to bylo těžké, což v překladu znamená ne nemožné. Na otázku, zda bude návrat Ukrajiny k hranicím z roku 1991 povinnou podmínkou mírových rozhovorů s Ruskem, Zelenský odpověděl, že je to žádoucí, ale nikoliv povinné. Aha. 

Kde jsou všichni morální majáci, aby ho označili za dezoláta? Vždyť přece s Ruskem se nemluví, nebo? Vzpomínám si na dobu, časově někdy před anexí ukrajinských regionů a ca miliónem mrtvých Ukrajinců, ve které když někdo vyslovil názor, že by Ukrajina měla spíše jednat než válčit, se rázem stal nehodným západní lidské rasy, podčlověkem. 

Fanatičtí majáci, kteří si dnes s nadsázkou píšou na profily "je suis Khelif" a hází standardní pohoršení společnosti do šuplíku ruských dezinformací byli tehdy schopni někoho takového ukamenovat jako užitečného idiota Kremlu.



Realita je nesmlouvavá, ale trvalo to déle, než jsem sám předpokládal. Prakticky je nyní dle těch slov jasné, že válka skončí u jednacího stolu. Prakticky je jasné, že Rusko si ponechá minimálně to, co doposud zabralo, pokud do listopadu nepřijde totální průlom fronty. Zelenský francouzským médiím řekl, že nechce, aby byla Čína prostředníkem míru. Ale spíše to po návštěvě ukrajinského ministra zahraničí v Číně znělo jako: "milí Číňané, rádi bychom to přijali, ale bohužel to nejde, vy víte proč". Když Zelenský v rozhovoru vyzval Peking, aby vyvinul tlak na Moskvu a přiměl ji k ukončení války, znamenalo to zase v překladu: "dostaňte Putina k jednacímu stolu", protože ten doposud hraje Zagorku a rozmýšlí, zda-li Zelenského vůbec uzná za hlavu země nebo ne. Čína zprávu přijala dle článku v Global Times, ve kterém je citován čínský ministr zahraničí Lin Tien, že dialog a vyjednávání jsou jedinou schůdnou cestou z ukrajinské krize.

Jelikož Putin dle jeho návrhu chce, aby se Kyjev zavázal k neutrálnímu statusu a vzdal se nároků na všech šest bývalých ukrajinských regionů, a jelikož dojde v jednání ke kompromisům s tím, že ty regiony Rusko už nemůže opustit, bude se podle mého jednat hlavně o tom, co znamená "neutrální status".

Psali jsme:

Zelenskému teče do bot i finančně. Podepsal dekret, který Ukrajině umožňuje na dva měsíce pozastavit platby zahraničního dluhu stejně jako to Ukrajina udělala již v roce 2015. Potřebuje konečně podepsat dohodu s výborem hlavních držitelů dluhopisů v hodnotě téměř 20 miliard dolarů, kterou západní média spláchla jako vyřízenou věc, ale doposud nic podepsaného není. Ukrajina musí také vydat dluhopisy nové a ty musí někdo koupit, což budou vlastně ti samí, kteří by nyní měli podepsat dohodu. Oficiálně je tedy nyní - snad přechodně - Ukrajina bankrot.

Tak gratulace majáci," uzavřel svůj komentář na facebookovém profilu Pavel Šik.

(dan, prvnizpravy.cz, repro: gTufano)


Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: