Zdeněk Zbořil: Znamení čtyř

politika

<< VIDEO >> Spisovatel Conan Doyle napsal jeden příběh detektivní, který  se jmenoval „Znamení čtyř“ a neobjevuje se nyní v naší politice „znamení čtyř“ také?

Zdeněk Zbořil: Znamení čtyř
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
28. září 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?


„Používání číslovek pro označení nějakých „ třídních nepřátel“ je hojné, časté a závisí to většinou na povaze kultury a politických dějinách té které země. Já si ještě pamatuji „Gang šesti“ který pak byl vlastně zredukovaný na „Gang čtyř“ nepřátel Mao Ce-tunga,  který končí tou záhadnou smrtí předpokládaného nástupce Maa,  generála čínské armády. Ale také v jiných místech světa vždycky bylo to číslo nebo ta numerická symbolika používaná k tomu, aby někdo mohl být označen jako nepřítel lidu nebo „přítel šťastného života lidí“ pod nějakým novým panovníkem, vladařem nebo diktátorem,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Gangsterská kultura…

„Ono to souvisí s tím, co bych si troufl nazvat „gangsterská kultura“ nebo „gangsterská mentalita některých politiků“, která je tak dokonale vykreslená v těch Puziho filmech a scénářích amerického kmotra italského původu, kde je několik těch sloganů politických, které vlastně platí dodnes, je  tam ta pověstná fráze „Neberte to osobně je to jenom politika“, ze které ten postižený okamžitě usoudí,že se jedná o jeho život.


Tak by mě nikdy nenapadlo, že to uslyším i v českém prostředí, v České televizi, kde jeden z těch diskutujících, když komentuje ty poslední události okolo těch dramatických záležitostí digitalizace stavebního řízení, říká „Neberte to osobně je to jenom politika“,  přitom mu vypadne v tom slově politika ten fakt, že ten zákon byl přijat parlamentem, schválen senátem byť s připomínkami a podepsán prezidentem republiky. Takže to prošlo řádným procesem zákonodárným a najednou se ukázalo, že do něj zasahovali nějací kmotři a slovy pana ministra zahraničí věcí do konce i „komouši“, kterých je třeba se zbavit. To je obloukem návrat k těm kmotrům americkým a jde o to jestli už to vlastně není tak daleko, že už je to téměř skutečností,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Mělo by hnutí STAN odejít z vlády spolu s Piráty?