Zdeněk Zbořil: Visegrád v modernizovaném formátu zasedal na Hluboké

politika

<< VIDEO >> Ve městě Hluboká proběhlo zasedání Visegrádské čtyřky. Chyběl nám tam jenom staronový ministr zahraničí Lipavský a naši představitelé, kteří byli někde za hranicemi své vlasti.

Zdeněk Zbořil: Visegrád v modernizovaném formátu zasedal na Hluboké
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
5. října 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„To zasedání nebylo na zámku Hluboká, abychom se nepletli a nevyvolávali ducha Karla Schwarzenberga, ale bylo to v hotelu Štekl, v prostředí, kde se občas scházejí a shromažďují silní představitelé jihočeských podnikatelských kruhů a politicky uvažující osobnosti, kteří mají sice dobrý vztah k jihočeskému hejtmanovi, ale jejichž spojenectví není třeba předvádět nějakým mimořádně okázalým způsobem. Hluboká byla zvolena zřejmě také jako místo mezi Budapeští, Bratislavou, Brnem, Prahou a jižními Čechami, oblastmi, kam mají všichni pozvaní a slavící hosté relativně blízko. Ale hlavně to bylo kvůli tomu, že tam byli pozváni předseda maďarské vlády a slovenské vlády, že tam přijel také polský, srbský a slovenský prezident, a že se tam ani Sabině Slonkové nepodařilo zahlédnout někoho z podle jejího názoru vlivných a ještě vlivnějších,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


 Zachovej nám Hospodine císaře a jeho lid…

„Zajímavé bylo, a to vypadá  jako typický žertík nebo schválnost Miloše Zemana, že se tam na počest Viktora Orbána hrála bývalá rakouská hymna „Zachovej nám Hospodine císaře a jeho lid!“, I když ta vlastně byla hymnou Uherského království  až od roku 1867 a jen do roku 1918. Zvláštní to ale je, a protože nechci říkat, že to byla parodie,  byla to tematická parafráze Visegrádské čtyřky, kterou jistě sledovali ze zájmem i v pražském Černínském paláci. A to přesto, že resuscitovaný ministr  zahraničích věcí byl v té době za krajany ve Spojených státech a s panem prezidentem se tam zúčastnili návštěv v areálu Organizace spojených národů.


O Zachovej nám Hospodine  jsme sice nebyli  my, ti vzdáleně přihlížející, detailně informováni,  ale dá se předpokládat, že oba byli tam, kde být měli, a že jim to řekl někdo nejen v OSN, ale i nějaká část americké administrativy nebo silových složek Spojených států, která považovala setkání na Hluboké za pozoruhodné,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.

Budoucnost Evropy…

„Ta schůzka byla neformální, ale přeci jenom zajímavá. Ukázalo se, že Evropa má osobnosti, které jsou někdy kritizovány a haněny, někdy naopak oslavovány, ale že jsou to všichni lidé zkušení v otázkách zahraničně politických sporů, kteří vědí jak a proč uchovat pozici a formát Visegrádské čtyřky. A nejsou to zahraničně političtí chaoti, kteří dnes stále ještě sedí v Evropské komisi, nebo jsou do ní právě vyvoleni pod velitelstvím paní Ursuly van der Leyenové.  Anebo bloudí v babylonské věži Evropského parlamentu, který sice už byl zvolen, ale který se teprve nadýchává k jakési nové nám dosud neznámé evropské aktivitě.  Jen pohled na jejich jména, která se objevují na listině Evropského parlamentu, vyvolávají staré v Evropě opakovaně vyzkoušené obavy o hrdla a statky v době jeho zasedání. I když ještě nevíme,  jak se budou teprve ti dnes začínající nedotknutelní chovat,  je jakási tušená naděje,  že tomu bude pod tlakem nových nepředpokládaných okolností jinak než jejich předchůdci. I když nemáme předem žádnou záruku, že na vysokou evropskou politickou úroveň se dostanou zkušení politici nebo političky, a že to budou především lidé rozumní a schopní, uvažující o budoucnosti celé Evropy, a nikoliv jen o domácím pískovišti.  A také nejen hrát si na několik krátkých chvilek jim zapůjčených bábovičkách,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?