Zdeněk Zbořil: Mýty a legendy kolem Reinharda Heydricha

politika

<< NĚCO Z HISTIRIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout datum 27.září 1941, kdy byl jmenován Reinhard Heydrich protektorem na území Čechy a Morava,

Zdeněk Zbořil: Mýty a legendy kolem Reinharda Heydricha
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
2. října 2024 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct, k jeho osobě,  pane Zbořile?

„Máte pravdu, Reinhard Heydrich byl jmenován jen zastupujícím říšským protektorem na území Protektorátu ale s takovými pravomocemi, které mu umožňovaly likvidovat odboj. To byl jeho hlavní úkol, ale v podstatě mohl nechat popravit kohokoliv, koho jeho skupina Sicherheitsdienstu za  nebezpečí pro Říši považovala. Proto hned po nástupu Heydricha do funkce byl popraven protektorátní předseda vlády generál Eliáš, stejně jako vedení Obrany národa v čele s generálem Bílým, a další lidé, kteří byli na seznamu,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Období po nástupu Heydricha….

„Ale přesto se mi zdá, že se příliš velká pozornost soustřeďuje na samotnou „heydrichiádu“,  která sice byla jednak významným hrdinským činem československého odboje, ale také  dramatickým vystoupením v mezinárodní politice a uznávaným aktem odporu v okupovaných zemích. Přesto si myslím, že pro dějiny Československa, ale i dějiny poválečného Československa, je důležité i období po nástupu Reinharda Heydricha do funkce. Mj. tehdy došlo také k tomu, že K.H. Frank, který měl tak velké ambice jako bývalý sudetský Němec, nikdy nebyl jmenován do úřadu, o který tolik stál. Nikdy  nebyl jmenován do nejvyšší funkce v Protektorátu,  vždycky zde byl někdo dodaný z Berlína, který ho, sice někdy jen formálně, ale přece jenom předeběhl.

Přesto činy a rozhodnutí Reinharda Heydricha, kterými byly nejenom ty nejbrutálnější bezprostředně po jeho nástupu, nejenom ty  rychle vykonávané popravy, ale také  další a další věci, na které se někdy trochu zapomíná.  Vlastně celá jeho koncepce Protektorátu  jako úprojektu budoucnosti českého národa, o kterém uvažoval jen jako o součásti Velkoněmecké říše, v rozměrech téměř celoevropských, a tuto myšlenku zmínil jako budoucnost celé Evropy, jako budoucnost  nové Evropy v rozměrech Říše Germánů. Také legenda okolo jeho úsilí vidět české korunovační klenoty jen jako říšské klenoty, dala možnost vzniknout různým příběhům, včetně toho nedostatečně doloženého, ale  čas od času připomínaného snu Heinricha Himmlera, který byl tak posedlý historickými příběhy a jejich implantací do aktuálních dějin. To se týkalo mimochodem i demografického omezení česky mluvících národů, omezení češtiny jako jazyka vzdělanosti. Proto ten útok,  tak masivní útok, nejenom na odbojáře, ale obecně na česko-slovenskou inteligenci.  

Ale patří sem také  legenda, která vede až ke snům o vnitroněmeckém odboji vůči Adolfu Hitlerovi. Nikoliv k ozbrojenému povstání, nebo ke změně politicského režimu, ale k jeho proměně sice ještě symbolu, ale nikoliv všemohoucího a nedotknutelného symbolu Velkoněmecké říše, Velkoněmecké říše posvatého národa německého,“ pokračuje Zbořil.


Praha jako hlavní město Velkoněmecké říše…

„To je zajímavé, že se čas od času tato smyšlenka někde objevuje, ale v tomto ohledu se mi zdá příběh Reinharda Heydricha, jak ho natočil Jiří Sequens v „Atentátu“ mnohem důkladněji na historických faktech postaveným, než všechny další pokusy. Včetně toho posledního, cizokrajného, který obsahuje nejrůznější nesmysly a přitom nedokáže zpracovat povahu  legendy o Praze jako hlavním městě Svaté říše národa německého. Prahy jako úložiště říšských korunovačních klenotů. Že to ale není jen okrajová spontánně popularizovaná událost, nás upozornil i letošní export svatovítského pokladu na výstavu Němec, který se měl vrátit do Prahy téměř ve stejných dnech jako když v září roku 1941 přicestoval Heydrich do Prahy. Zatím se o tomto datu a výročí v letošním roce nemluví tak vášnivě jako v jiných souvislostech, ale snad se ještě v nejbližší době o nich něco dozvíme, “ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?