Zdeněk Zbořil: Kdo je ten nejlepší?

politika

<< VIDEO >> Každý z nás zná z  amerických filmů, kterých se teď hodně opakuje na ČT,  že vše se řešilo pomocí pistole.  Nezkoumalo se kdo je nejlepší, ale kdo je nerychlejší. Teď máme ve Spojených státech volby, ale otázka, kdo je nejlepší, zůstává svěží tam i v Evropě.

Zdeněk Zbořil: Kdo je ten nejlepší?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
6. července 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

My už jsme, myslím, jednou vzpomínali, že americká politika je zajímavá také tím, že čerpá nápady z hollywoodských scénářů. Nejenže Hollywood používá nápadů z americké politiky, ale naopak, že všechno, co se v americké politice stane, už bylo natočeno.


Pamatuji si film s Henry Fondou „Ten nejlepší“ (1964),  kde se objevuje spor, který dneska prožíváme nově a autenticky. Dva kandidáti na prezidenta zkoušejí na sebe všechny možné seriózní i méně seriózní fígle a nakonec to skončí tím, že ten jeden, kterým je pozitivní hrdina Henry Fonda, se rozhodne, že rezignuje, že se špinavé předvolební hry nezúčastní. Svůj mandát, nebo dokonce i  svou nominaci předá nějakému mladému, nadějnému, dnes bychom řekli alternativnímu kandidátovi. Ten sice ještě není známý, ale jak štáb profesionálů odstupujícího kandidáta (Fondy) tvrdí, za měsíc, za dva nebo za tři z něj toho nejlepšího uděláme. To jsme v hlubokých šedesátých letech, abychom si nemysleli, že popisujeme něco ze současnosti,“ připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Střelba nejen na politiky….

„A to, že se přitom také střílí na politiky víme z příběhů Johna Fitzgeralda Kennedyho a jeho bratra  Roberta, i když ten ještě nebyl v prezidentské funkci, ale začal se na ní připravovat. Také jsme poučeni střelbou na Ronalda Reagana a potom celou sérií amerických filmů, které detailně popisují způsoby, jak se zbavit prezidenta.  Hrdiny, padoucha nebo zachránce Spojených států, celého světa nebo dokonce vesmíru. To, co dnes zažíváme po dlouhé době od atentátu na prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína  na Slovensku, při pokusu zavraždit  Roberta Fica, nově teroristického činu s aktuálními konotacemi, je vlastně  aktuální připomínkou toho, co už bylo v Hollywoodu řádně zpracováno. U  nás jen okrajově, pokud se nemýlím, ve filmu Atentát (ze seriálu Třicet případů majora Zemana) Jiřího Sequense.  Náš současný slovenský příběh je o to složitější, že se v něm objevují reálné prvky znepokojení nějakou novou politickou akcí, na kterou nejsme zvyklí. My dnes vlastně ani neumíme říct, jako jeden český historik, zapomenutí hodná slova, v souladu s ještě nedávno aktuální politickou přizpůsobivosti, že „zabijáci vyslaní z Londýna zabili Heydricha“. A tak zůstáváme jen u toho, že člověk, který tato slova pronesl, je hlupák, a doufat, že nebude mít své napodobitele.

Ale když jde o střelbu na Roberta Fica, jsou u nás lidé, kteří vycházejí z faktu rozdělení společného státu Čechů a Slováků a jen se obávají, aby se nějaké Matáskovo Pic ho! nepřihodilo i v České republice. Zatím se zdá, že jenom spor o výklad událostí, které probíhají na pozadí scény na filozofické fakultě UK v prosinci minulého roku, se pohybuje v mezích relativní snahy o reflexi. Ale  nenávist, která existuje mezi různými skupinami obyvatel, zejména českých politiků, protože to jsou největší nositelé nenávisti ve společnosti, nás možná teprve čeká. Zatím máme před sebou takové tragikomické postavy jako je pan starosta v Řeporyjích a jeho společenské prostředí, nebo jiní trošku vyšinutí jedinci, ale obavy, že nejsme tak daleko od toho, aby k něčemu podobnému  jako na Slovensku,  nebo kdysi ve Spojených státech,  mohlo dojít v Čechách, na Moravě a ve Slezsku máme. Konečně, kdo se občas dívá na krimi-umění a ví něco o „opičí inteligenci“, o které mluví prof. Hogenová, tuší o čem zde chceme mluvit,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?