Zbořil: Žena v čele nějaké významné instituce není žádné „novum“

politika

<< VIDEO >> V současnosti se mluví o tom, že Kamala Harrisová by mohla být prezidentkou USA a  že by to byla by to první žena na tomto postu. Ale ženy v poslední době zaujímají čím dál víc podobných postavení.

Zbořil: Žena v čele nějaké významné instituce není žádné „novum“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
27. července 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

Je to zajímavé, protože když se něco podobného stane ve Spojených státech, tak to vzbuzuje téměř celosvětovou pozornost, ale zase tak velké „novum“ to není. Tentokrát ještě nevíme, zda se stane prezidentkou Spojených států, a zda to bude, poprvé v dějinách, žena a ještě navíc afroasijského původu.

Ale před několika dny byla za velkého jásotu a velkého objímání zvolena Uršula von der Leyenová předsedkyní Evropské komise EU a je považována za významný symbol evropské jednoty, I když se o tom můžeme bavit velmi opatrně. Samozřejmě,  ještě před ní byla důležitou postavou v Evropě Angela Merkelová, která i  se svým komplikovaným životopisem vydržela, málo platné, ve čtyřech termínech jako kancléřka Spolkové republiky Německo. A proto byla považována za nejmocnější ženu Evropy, pro některé u nás doma snad i celého světa. To jsou jenom ty, na které si zde můžeme vzpomenout, takže ti lidé, kteří jásají nad tím, že první žena bude stát v čele světové velmoci si asi nechtějí přiznat, že v Evropě byl významnou postavou ten podivný zženštilý a bezpohlavní Adolf Hitler, a že skoro celé jedno století před jeho vzestupem a pádem byla ve Velké Británii hlavou země královna Viktorie. A ta byla tak výraznou postavou, že dala jméno celé jedné evropské epoše.

Podobně i Alžběta Stuartovna, která byla v čele království Velké Británie v dobách shakespearovských tragédií a odešla z této své téměř velmocenské pozice téměř ve stejné době jako sám William Shakespeare. A to ještě neumluvíme o ruských carevnách, mezi kterými Kateřina II. Veliká, byť „neruského“ etnického původu a odjinud z německy mluvící Evropy, a  hovořící nejen rusky ale i francouzsky, ale jejíž vojenské okolí pěstovalo němčinu.  A ani s ohledem na dnešní starosti komu vlastně patří poloostrov Krym už dávno tento problém vyřešila a Alexandru S. Puškinovi  se mohl poklonit lásce, kterou mu symbolizovala Bachčisarajská fontána. I tehdy vládly na Rusi ženy a jedna z nich byla t na vrcholku mocenské pyramidy v jednom z největších  evropských států,“ připomíná Zdeněk Zbořil v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Kamala a Michel…

„Možná, že bychom mohli proto Kamalu Harrisovou posuzovat trošku mírněji než se zdá při sledování mediální bouře, ale přesto by mě zajímalo, zda pro Spojené státy její možný pobyt v pokojích Bílého domu,  znamená nebo by znamenalo výraznou změnu. A to protože si nemyslím, že prezident ve Spojených státech pohne světem anebo i americkou politikou, ale bude dělat zase to, co má a to, co mu bude doporučeno aby dělal. Stručněji, co vlastně bude moci, a co bude muset dělat. Také si ale myslím,  že symbolika Kamily Harrisové je významná tak, jako bylo komentováno prezidentství Baracka Obamy, často i znevažováno pod záminkou, že pochází z nejasné babičky někde v Keni,  že byl vychovávaný na Jávě nebo někde v Indonésii. A tak přestože celá Amerika uznávala Baracka Obamu, a dodnes jej vnímán jako populární postava festivalového prostředí americké politiky, přesto byly i nápady, jak  jeho prezidentství znevážit s ohledem na příslušnost k populaci, která byla nejen zřejmá, ale i pro mnohé občany Spojených států naopak inspirující. 


Zase se ta vzpomínka na Baracka Obamu vrátila v těchto dnech, kdy někteří lidé ve Spojených státech se domnívají, že by Michel Obamová mohla být prezidentkou a vede je k tomu nejenom popularita exprezidenta Obamy, ale i už zmíněný prvek politického feminismu. Ten se sice dnes považuje a prezentuje jako objev naší současnosti, ale jak víme, není to nic nového už od doby egyptské panovnice Kleopatry. A jistě tomu tak bude i v letech budoucích,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?