Zbořil: Začátkem dalšího konfliktu nemusí být jen smrt čelního politika

politika

<< VIDEO >> V současné době kdy se volí nebo už zvolilo nové vedení Evropského parlamentu, tak si vždy objevují na podporu nějaké skupiny určité informace, které druhá skupina nazývá lží nebo fake news. Objevují se i ve spojitosti s válkou.

Zbořil: Začátkem dalšího konfliktu nemusí být jen smrt čelního politika
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
20. července 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ten správný termín je lži a podle starodávného Trestního řádu, snad ještě z dob Rakouska-Uherská, ta lež je definována jako vědomá nepravda, jako vědomá  nepravda za účelem poškození druhého, pak za účelem dosažení osobního prospěchu a nemusí se jí říkat tím zjemnělým výrazem nebo termínem fake news, ale je to nezbytnou součástí každé války. Nekonečné množství historických příkladů bychom mohli citovat snad od dob antického Říma nebo tažení Alexandra Velikého na východ, ale nás zajímá zejména ta poslední doba, kdy si lidé už ani neuvědomují, co všechno se napsalo a napovídalo o věcech, které vůbec nebyly pravdivé,“ uvedl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Útoky na čelné politiky….

„Ta událost okolo postřelení Donalda Trumpa v tom Butleru je vlastně jenom jeden drobný příklad v těch možných vzpomínkách na tyto události. Zavraždění Johna Fitzgeralda Kennedyho je stále ještě uloženo v archivu, který je nepřístupný a je to odůvodněno poškozováním nebo nebezpečným poškozováním bezpečnostních zájmů Spojených států. O Robertu Kennedym se skoro nemluví, ale je to případ velmi podobný, ale dokonce se dneska v dnešní době vzpomnělo, že byl postřelený Ronald Reagan.


A kdyby jenom v těch amerických dějinách šlo do dějin, tak za posledních 200 let je těch pokusů o zavraždění nějakého vysokého politického činitele nekonečně. Koneckonců i ta moderní historie svobodných států začíná zavražděním Abrahama Lincolna okamžitě po ukončení válku Severy proti Jihu,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Musíme si vždy vyhodnotit komu ty lži vyhovují…

„Takže ty lži, ne že je jenom někdo vymýšlí, to si umíme představit a víme, že co se okolo toho děje, ale zejména ty interpretace té události nebo těch událostí a ty důvody, které jsou většinou smyšlené, tak jsou součástí moderních dějin. Kdo si dneska vzpomene na bombardování amerického torpédoborce v Tonkinském zálivu a který vyvolal vleklou „Vietnamskou válku“ a kolik útoků bylo z obou stran na lodě převážejících ropu třeba v Perském zálivu nebo v okolí Perského zálivu. Takže my se na to dneska díváme trošku takovými hollywoodskými dalekohledy, které nám umožňují tu skutečnou událost dezinterpretovat a hlavně jí použít jako tu součást válečné lži a válečná lež provází i vyhlášení války, které se dneska už tak často nevyhlašuje, ale také dohodu o uzavření míru nebo alespoň tedy zastavením palby a dohody o příměří. 

Ale nemáme žádné iluze,  že i jakýkoliv další konflikt na mezinárodní úrovni může být doprovázen nejenom opakovaným pokusem zavražděním Donalda Trumpa nebo Roberta Fica na Slovensku, ale kdekoliv k tomu dojde na světě, tak musíme zkoumat komu to vyhovuje a kdo si to mohl přát. Ono to nepomůže najít pravou příčinu, ale alespoň nás to upozorní na to, v jakém světě stále bez velké změny žijeme,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Jakou vládní funkci podle vás zastává plk. Otakar Foltýn?