Zbořil: Ve střední Evropě už dávno existoval integrovaný celek a lepší než rozbředlá EU

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout osobu Marie Terezie, která nastoupila do čela Habsburské monarchie 20.října 1740.

Zbořil: Ve střední Evropě už dávno existoval integrovaný celek a lepší než rozbředlá EU
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
23. října 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„O Marii Terezii se toho ví hodně, často se říkají věci zajímavé i vědomě nepravdivé. V každém případě je dobré vzpomenout na ni při příležitosti tohoto výročí, kdy se stala hlavou monarchie, protože monarchie jako celek je také jejím dílem. Ona byla motorem centralizačních snah, na které pak navazovali všichni její potomci. Kromě toho byla samozřejmě zajímavá i tím, že díky své schopnosti rodit nové a nové potomky, zasahovala do diplomacie celoevropské a do politiky různých evropských zemí. To, že někteří její potomci a příbuzní skončili neblahým způsobem ale nebylo jen její zásluhou,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Marie Terezie a České země….

„Ale pro České země měla nesporný význam, nemluvě už o vzdělanosti a o šíření české vzdělanosti, už tím, že dbala o zavedení nebo započala s organizací základního školství. Ale snad to bylo také tím, že  nebyla ustanovena jenom hlavou monarchie v roce 1740, ale také byla vzápětí korunována na královnu uherskou a nakonec i královnou českou. Je pravda, že ten institut toho centra moci okolo hlavy monarchie Rakouské, později Rakousko-uherské, i když s vyloučením Českého království, je stále živý a projevuje se za nejrůznějších okolností, které spoustu současných politiků, zejména těch zaslepených obdivovatelů té rozbředlé Evropské unie, dráždí.


Když na oslavě 80.narozenin Miloše Zemana a za přítomnosti předsedy maďarské vlády a slovenské vlády se hrála jen tak mimochodem hymna Rakouské monarchie „Zachovej nám Hospodine“, tak možná, že to byla trochu ironická připomínka toho, že ve střední Evropě také existoval integrovaný politický celek, který dodnes má sociální a ekonomické souvislosti, kterých bychom si mohli začít vážit,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Zajímá vás, zda-li Andrej Babiš skutečně byl či nebyl u StB?