Zbořil: Už běží administrativa, už se připravují mobilizační seznamy…

politika

<< VIDEO >> V současné době bychom si mohli připomenout, dá se říct skoro památná slova premiéra Fialy, „Jsme ve válce“. Ta se začínají už naplňovat a nejenom v naší zemi.

Zbořil: Už běží administrativa, už se připravují mobilizační seznamy…
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
1. června 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Obecně, v politice je zajímavé, že dlouhé projevy, ať jsou jakkoliv vášnivé, nikdy nezaujmou tolik, jako jedna jednoduchá věta. „Pravda vítězí“ to je na začátku vzniku Československé republiky a  její doplněk „Ale dá to fušku“,  jak dodával Jan Masaryk, je celý program první republiky, a možná by mohl být i programem i té dnešní.


Joe Biden když řekne „Udělali jsme to, dokázali jsme to“ a mluví o vyhození Nord Stream 2 do povětří, tak podobně Petr Fiala říká „Jsme ve válce!“ Fiala by měl jako historik vědět, že když řekne „Jsme ve válce“, když to řekne bez souhlasu vlády, když to řekne bez souhlasu obou sněmoven parlamentu a zejména bez souhlasu prezidenta státu, který reprezentuje stát navenek, jak máme uvedeno v Ústavě, tak říká důležitou větu, kterou si musíme všichni zapamatovat. Nejde o to, jestli tato věta byla vyřčená v nevhodný okamžik, ale o to, zda měla ústavně právní základ. Pak se musíme ptát, zda to nebyl příkaz a výzva různým vojenským složkám, včetně těch trochu komických 30.000 vojáků a 200 generálů, aby už začali něco dělat.

Zatím to vypadá tak, že třeba ještě nebudou střílet, že ještě budou jen sestavovat mobilizační seznamy a že budou hledat výcvikové prostory, ve kterých se budeme učit válčit my i ukrajinští vojáci, respektive podle jeho slov budeme učit ukrajinské vojáky bojovat. To je, myslím si, je docela odvážné tvrzení. Já si myslím, že to bude přesně naopak,  ale řekněme, že to myslí upřímně,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Administrativní příprava na válku…

Existuje už celá plejáda různých jiných výroků, které se někdy snažíme přehlédnout. Ale ono to nejde. Sestavování mobilizačních seznamů, nebo jak se tomu dneska tajemně říká administrativní odvody, anebo rozesílání dotazníků nemocnicím a různým zdravotnickým zařízením, z těch stále ještě existujících Krajských vojenských správ, to je už přímo administrativní rozhodnutí, bez kterého se válka vést nedá, a které je důležité pro to, aby  válka mohla začít,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif