Zbořil: Technologický boom v obou Korejích, bohužel pro nás, na severu zejména vojenský

politika

<< VIDEO >> V současné době, a nejenom v současné době, se dozvídáme o Severní Koreji nebo o Korejské lidově demokratické republice hlavně negativní zprávy, kdy, kde, kdo vypustil nějakou raketu…

Zbořil: Technologický boom v obou Korejích, bohužel pro nás, na severu zejména vojenský
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
12. října 2024 - 02:20

Můžete nám k této zemi něco říct pane Zbořile?

„Samozřejmě, pro mnoho současníků je pohled na to čemu říkáme Severní Korea zastřen tím, že ani nevědí, že se jmenuje Korejská lidově demokratická republika (KLDR). Její název vystihuje politiku, která je svébytná a připomíná politický slovník, který se v ČSR používal v padesátých letech 20. stol. Typickým znakem jeho korejské varianty je dynastický systém, i když zatím známe je tři generace vladařů. Něco podobného známe i v jiných částech světa, kde politický systém je také postaven na něčem jiném, na jiném způsobu vládnutí, systém, způsob vlády jako je aristokracie, demokracie a dokonce i oligarchie nebo ochlokracie.


Na Korejském poloostrově existuje jednak dvou a půl tisíciletá kultura, včetně kultury politické, ale je  tam také velká tradice sledování válečných událostí a bojů, které se odehrávaly nejenom za Korejské války v 50.letech 20.století, ale které  tam byla dramatická celé tisícilet. Jejich nezanedbatelnou ideologií byla myšlenka sjednocení Korejců, hlásících se v různých dobách k jazykové, kulturní a sociální sounáležitosti a jedinečnosti,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Nejsilnější armáda na světě…

My, na trochu arogantním a nepoučitelném Západu,  si jenom nechceme přiznat význam tohoto fenoménu, dokonce ani když jsme konfrontováni  se skutečností,  že armáda dnešní Korejské lidově demokratické republiky je nejsilnější na světě. Podle dat americké CIA, která mají několikaleté zpoždění, a jsou vždy publikována s výhradou, má KLDR 1,5 milionu mužů ve zbrani, je schopná mobilizace do pěti a půl milionu záložáků a dokonce má ještě, podle české vojenské hantýrky, jakési administrativní zálohy, přesněji civilní složky. To umožňuje, podle nám dostupných odhadů, mobilizovat více než 10 milionů vojáků. 

Kdybychom si my, jako váleční odborníci evropského formátu, mysleli, že sever Korejského poloostrova se dá bombardovat letadly, tak bych si dovolil upozornit, že je to možné, ale vzhledem k terénu a tunelům  v podzemí obtížně a efektivně proveditelné. Protože armáda KLDR je ve srovnání s evropskými armádami, nebo s armádou Spojených států, sice zaostalá, obstarožní, ale za posledních 20 let se stále více modernizuje. Před 20 lety jsme se smáli tomu, že ze Severokorejského poloostrova létají někam nějaké rakety a dodnes si myslíme, že je to díky dodaným technologiím z Ruské federace anebo, což už je zajímavější, z Čínské lidové republiky,“ pokračuje Zdeněk Zbořil.


Podceňovaná Korea si nás otočila kolem prstu…

„Možná bychom si mohli uvědomit, že známe jenom oblast Korejské republiky (jižní Koreje), které jsme se před necelými třiceti lety smáli, že k nám odtud chtějí dovážet automobily.  Dnes už ale víme, že korejské automobilky používají občanů České republiky jako levné pracovní síly pro výrobu automobilů, které se odtud vyvážejí do světa. Ale také už dnes žasneme, že dokonce nám Korejci budou stavět jadernou elektrárnu. To je jen jedna zajímavá věc, ale ta druhá je, že překonali konkurenci Francouzů, kteří jsou tak hrdí na to svoje nukleární technologické bohatství a že se také vyrovnali s americkou konkurencí. Jak to udělali, zda získali podporu ve Spojených státech nebo tady u nás v EU nevíme, ale jsme si jistí, že  je doba, kdybychom si takových věcí měli všímat. Podobně, jako se dnes už děje, když přemýšlíme o horizontu toho obrovského technologického rozvoje, který v Korejské republice proběhl čínským tempem v posledních 40 letech. A tak bychom si mohli dopřát pozornosti, zda náhodou nedochází k něčemu podobnému i na severu. Třeba by nám došlo, jak je to s vojenskými technologiemi a rychlostí jejich zavádění v zemi, kterou v posledních třiceti letech známe jen jako vysmívanou kulisu rudé dynastie Kimů, zrozenou pod mýtickou horou Pektu-san. (Opravdu jen mimochodem, monumentální obraz této hory tvořil pozadí setkání amerického a korejského prezidenta v Singapuru v červnu 2018.)

My se tomu stále jenom smějeme, ale svět je rozdělený, jak říkají Korejci v obou částech poloostrova, mezi imperialisty na severu a na jihu a víme, že tito imperialisté jsou také schopni způsobit nějaký vývoj, skokový vývoj, i na tom vysmívaném severu. Ale také že by to mohlo být, pro nás naneštěstí, zejména v oblasti vojenství a vojenského průmyslu,“ dodává Zdeněk Zbořil.
 


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?