Zbořil: Naši „evropští“ politici by se měli poučit z minulosti

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout evropského politika knížete Clemense Wenzela Metternicha, který nastoupil v říjnu 1809 do funkce ministra zahraničí a posléze byl státním kancléřem.

Zbořil: Naši „evropští“ politici by se měli poučit z minulosti
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
9. října 2024 - 02:20

Můžete nám k němu říct pane Zbořile? 

On byl sice ´jen´ rakouský politik nebo ministr zahraničních věcí držav Domu Habsburského, nebo Habsburgische Erblande, ale skutečně přerostl ve formát evropského politika, kterých v posledních dvou třech stoletích nebylo mnoho. A to ať už jeho politiku hodnotíme pozitivně nebo negativně. V každém případě byl tento muž pozoruhodný svým politickým myšlením, osobním životem, svojí inteligencí, vzdělaností a zájmy. A také tím, jak dokázal v období napoleonských válek, a v chaotickém období po napoleonských válkách, dělat a vést politiku, zahraniční politiku, nejenom Rakouské monarchie, ale podobně třeba i pořádat chaotické poměry na Apeninském poloostrově a jeho sousedství. Zde byl svědkem procesu sjednocování Itálie, ale i hybatelem mnohých jednáních o válkách v celé této oblasti.


Dokázal přežít v čele rakouské zahraniční politiky i kontinentální blokádu, na kterou zapomínáme, že byla téměř předchůdcem nebo předobrazem nám dnes dobře známé sankční politiky Evropské unie, kterou dramaticky prožíváme v té asi nejhorší podobě, jakou na sebe mohla přijmout.  Byl jedním z těch, kteří dokázali celoevropskou politiku pojmenovat a formulovat v nových pojmech dokonce ještě v předvečer revolučního roku 1848. To, že právě tento revoluční rok jako ´jaro národů´ přinesl jeho pád a zhroucení jeho představ o Evropě, souvisí s řadou různých okolností. Ale málo platné, téměř třicet let byl zářící hvězdou evropské politiky a podílel se na vzniku její diplomatické terminologie. Měl také zvláštní vztah nejen k historickým rakouským zemím a k zemím Českého království, kde zanechal po sobě architektonické památky dodnes obdivované, ale dokázal definovat i vztah Evropy k ruskému samoděržaví realističtěji, než dnešní už ani  sebe nehledající novo-Evropané,“ připomíná Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Metternichův odkaz…

„Možná, že by se naši současní politici mohli začíst do jeho životopisu a jeho vzpomínek, jak to udělal ve svých akademických letech Henry Kissinger, a uvědomit si, že evropská politika existuje, že má svoje specifické rozměry. A že to není jenom smyšlenka o sjednocené a rozložené Evropské Unii, ale že to je i idea a ideologie spolupráce a schopnosti vykonávat společnou politiku obrany proti tlakům z východního i západního, blízkého i vzdálenějšího zahraničí,“ dodává Zdeněk Zbořil.



(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Měla by podle vás pobírat Eva Pavlová měsíčně takřka 100 tis. Kč jen za to, že je "manželka" prezidenta?