Zbořil: Lidská a mediální hloupost je nepřekonatelná a nedá se z dějin vyškrtnout

politika

<< VIDEO >> Tento týden jsme se dozvěděli,  že jsme dostali zásilku několika tanků Leopard z Německa a můžeme se domnívat, jestli je to celý tankový prapor  nebo není, a připomenout si jak takový tankový prapor vypadá.

Zbořil: Lidská a mediální hloupost je nepřekonatelná a nedá se z dějin vyškrtnout
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
3. srpna 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„To je zajímavá otázka, protože já jsem viděl ten pořad v televizi, kde nějaký reportér nebo redaktor České televize, asi v úplném  pominutí smyslů, vysvětloval, jak je důležité, že dostaneme 15 tanků (což znamená, že jich bude 14 a jeden vyprošťovací) a že je dostaneme z Německa. Že jsou sice staršího typu, ale později, v budoucnu, přijde nějakých 60 lepších. A že nám to bude sloužit k obraně nejen před Ruskou armádou, ale dokonce i před možnou agresí Číny.  Žasnul jsem nad tím, jak je možné, že někdo může takovou hloupost vypustit z úst a navíc ji šířit českými mediálními prostředky bez jakéhokoliv zájmu pana plukovníka Foltýna, který by mohl alespoň upozornit na to, ne že je to dezinformace, ale že je to přímo blbost.


My navíc žijeme v zemi, která je vyučená filmem Vítka Olmera a knihou Josefa Škvoreckého, která se jmenuje Tankový prapor. Popisuje, jak to vypadalo u tankových praporů v dobách normalizačních, ale když si vypůjčíme nějakou jinou barvu, a to rudé přemalujeme, přebarvíme na modro, tak uvidíme, že v tom zase tak velký rozdíl není,“ říká v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Tankový prapor novém pojetí…

„A pak mě dokonce  napadlo, že si sice ukazujeme filmy o plánu Barbarossa, o tom jak evropskou část Sovětského svazu okupovaly a  obranu Rudé armády rozbíjely německé tanky, ale málokdy nám někdo řekne, že ono tam tolik tanků nebylo. Že německá armáda používala 600.000 koní, které, když začala bláta a motorové doprovodné prostředky tam někde na Východě uvízly, tak německé armádě sloužili koně líp než v blátě utopené tanky. A pak mě také napadlo, jestli by nějaký historik nemohl spočítat kolik tanků v té první fázi útoku podle plánu Barbarossa pocházelo z českých zbrojovek. A z těch, které tam byly poškozeny, kolik se jich opravovalo na území Protektorátu nebo na území zotročených států střední Evropy.

Takže ten „tankový prapor“ v novém pojetí České televize mě opravdu zaujal a řekl bych, že i potěšil v tom, že si konečně mohu dovolit konstatovat, že lidská a mediální hloupost je nepřekonatelná nebo nezapomenutelná, a že se nedá z dějin lidstva vyškrtnout,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 11%
transparent.gif transparent.gif
Ne 77%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif