Zbořil: Konstruktivní narativ se dá hezky komunikovat a je to velká výzva

politika

<< VIDEO >> V poslední době se v našem jazyce objevují  cizí slova a jedním takovým dosti nadužívaným je slovo „narativ“ . Protože se pořád o tom mluví ve spojitosti s Ruskem, pochází toto slovo snad Ruska?

Zbořil: Konstruktivní narativ se dá hezky komunikovat a je to velká výzva
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
29. června 2024 - 02:20

Co vy na to pane Zbořile?

„Vůbec ne, je to taková trošku blbá móda. Narativ je ale jen jedním ze zneužívaných slov. Je to jazyková vycpávka, plevelné slovo do vět, kterými neumí mluvčí vést třeba dialog. Ale všimněte si, že ještě frekventovanější slovo je komunikace, kdy už ani nevíte jestli se jedná o silnici a nebo o rozhovor nějakých politiků. Je to stejné jako  třetí slovo  výzva, na které už upozornil Václav Klaus, že výzva není jen to anglické „challenge“, že to může pro někoho být také zrada, tedy použité ve smyslu zrada,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.


Snaha se odlišit od „plebsu“…

„Ale to vůbec není nic nového.  Moliére má krásnou hru „Směšné preciózky“, kde venkovské husičky používají jazyk aristokratů, aby se povýšili na nějakou vyšší úroveň. On to zesměšňuje jako projev maloměšťáctví. Používání cizích slov nebylo třeba, když všichni vzdělanci uměli latinu, později měšťanstvo a buržoazní panstvo používalo němčinu, jak to máme zachycené ve Švejkovi, Později,  na přelomu století,  česká intelektuální vlna, která usilovala o samostatnost nebo aspoň nezávislost na Habsburské dynastii, používá francouzštinu, podobně jako ruská aristokracie, básnici a spisovatelé.

Takže ten narativ a komunikace, to jsou výpůjčky jen časově omezené, kterými se nějací mluvčí přihlašují k domněle vyšší vrstvě společnosti a předvádějí se jako vzdělanci. Hlavně se ta slova musí sále a rychle opakovat. Dneska už i cenzor, vrchní cenzor v uniformě, mluví o konstruktivním a nekonstruktivním narativu a každý tím myslí něco jiného. Je to vlastně záměrně nesrozumitelné. Je to srozumitelné jenom v tom smyslu, že se tím mluvčí hlásí do nějaké umělé společnosti, ať už je to pospolitost nebo to lidé v Poslanecké sněmovně. Bez ohledu na to, kdy tam přišli, z jaké jsou politické strany a jakého jsou tito lidé ideologicky znásilnění. Všichni se naučí během dvou tří měsíců mluvit úplně stejně, protože „konstruktivní narativ se dá hezky komunikovat a je to velká výzva,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX



Anketa

Souhlasili byste s demisí vlády a vyhlášením předčasných voleb?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif