Zbořil: Je jedno kdo bude zvolen, řídíme se tím, co přijde z USA, ať je to červené nebo modré

politika

<< VIDEO >> V Americe nabírá kampaň před prezidentskými volbami na obrátkách, obzvlášť teď, když Kamala Harrisová byla potvrzena jako kandidátka demokratů. A už teď se píše u nás jenom o ní, jako kdyby Trump neexistoval.

Zbořil: Je jedno kdo bude zvolen, řídíme se tím, co přijde z USA, ať je to červené nebo modré
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
24. srpna 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

Já myslím, že je to dokonce tak daleko, že by to chtělo nějaký rozhodný zákrok pana Foltýna, protože vše dělá dojem, jako kdyby to byly záměrně šířené informace, které mají být dezinformacemi.


Co víme o té kampani? Téměř nic o tom, jak probíhá, jak probíhají akce ve prospěch Donalda Trumpa. Víme jenom to, co organizuje Demokratická strana a i z toho ještě si pamatujeme jenom úsměv kandidátky, který je velmi široký. , Jako postaviček rodiny Simpsonových ze Springfieldu.  Neustále se opakuje cenění dásní a hlavní gesto je to píchnutí prstem do neviditelného ale tušeného publika. Všichni kandidáti na někoho ukazují, ale ten někdo vidět není. To jsou všechno hry skutečně hollywoodského typu hodné vrtění psem,“ říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Je jedno, kdo bude zvolen, pro nás se nic nemění…

„Takže je vážná obava, aby se nám nestalo, jako kdysi ve dnech pana velvyslance Andy Shapira, že bude zvolen americký prezident, nový americký prezident, a americké velvyslanectví a jeho pražské okolí bude tvrdit, že ještě není nic rozhodnuto. Proto se mi zdá složité, nebo pozoruhodné, že i ti tradiční komentátoři, kteří v době okolo atentátu na Donalda Trumpa vystupovali velmi rozhodně a kritizovali typ kampaně Demokratické strany, najednou ztratili lesk. A buď mlží, nebo se odvolávají na názory studentů a učitelů, anebo badatelů v oblasti „amerických studií“, myšleno severoamerických studií, kteří nám čas od času sice řeknou něco zajímavého o tom, jak to vypadá v tom kterém státě Unie. Ale stále jen pěstují celkový pohled na Spojené státy, mají na mysli zase jenom takový ten český globál. Chtějí vše vidět jen z nejvyšších pater budov svých patronů.


To znamená, že ne o všem všechno víme, ale snažíme se zaujmout světové stanovisko v malých českých poměrech.  Takže se obávám, aby nedošlo zase u nás už známé a opakující se situaci, že někdo bude americkým prezidentem zvolen, ať už to bude žena nebo muž, a že se o tom z českých médií dovíme se  zpožděním. Pravda ale je, že nám to vůbec nemusí vadit, protože ať bude zvolen Petr nebo Pavel, tak pro Českou republiku je to naprosto nevýznamná událost, protože u nás se rádi musíme řídit tím, co přichází z Ameriky. Ať jsou ty instrukce červené nebo modré,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Na ČT1 v neděli v pravé poledne byste nejradějí sledovali pořad: