Zbořil: Jak bylo důležité pro Japonsko příměří se Sovětským svazem

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout výročí 15.září 1939, kdy došlo k uzavření příměří mezi Sovětským svazem a Japonskem.

Zbořil: Jak bylo důležité pro Japonsko příměří  se Sovětským svazem
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. září 2024 - 02:20

Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?

„Ono je to takové nešťastné datum, protože ta válka nebyla ve srovnání s tím, co se potom odehrávalo ve světě a v Evropě zdaleka tak velká a rozsáhlá. Počet  obětí byl okolo 25 tisíc na třech stranách, tím myslím japonské, sovětské a mongolské části, které se války zúčastnily, ale byla to přece jenom i pro budoucí vývoj druhé světové války válka významná. U nás je populární příběh doktora Sorge, který byl považován a prezentován jako sovětský špion u císařské vlády, a který nějakým způsobem ovlivnil začátek vlády. A dokonce i to, že Japonsko se sice postavilo na stranu Osy, ale udrželo důležitých šest let příměří se Sovětským svazem.


Druhý velký mýtus této války je hrdinství pozdějšího maršála Rudé armády Žukova, který tam na Dálněvýchodní frontě  získával své generálské ostruhy ve válce u řeky Chalchyn gol. Na území v podstatě ne větším než je čtvrtina České republiky a odsud také odešel, aby velel jednotkám Rudé armády, které táhly do Evropy, a které bojovaly pod Moskvou, u Stalingradu, u Kurska a pak dobývaly východní část Evropy,“ připomíná v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

Bitva na řece Chalchyn gol se u nás téměř nepřipomíná,…

„O čem se ale vůbec nemluví u nás, že to byla důležitá záležitost vnitropolitická v císařském Japonsku, protože tam se jednalo o tom, zda bude v té druhé světové válce, ke které se Japonsko přihlásilo formou členství v Ose Berlín-Řím-Tokio, bude japonská armáda bude útočit po souši až do oblastí „Jižních moří“,  anebo zda se spolehne na útočné akce japonského námořnictva, které měly směřovat k útokům na bývalé evropské a zejména britské vojenské základny a kolonie. Toto vojenské rozhodnutí pak padlo ve prospěch námořnictva, které pak začalo svůj pohřeb v bitvě u Midway. Ale to pokračovalo jako omezení tažení japonských armád na kontinentu a do vnitřní Číny, kde se později japonská infanterie snažila udržet jenom strategické pozice. Samozřejmě a území větším než byla evropská bojiště.


Ale  význam války u Chalchyn gol, ačkoliv byl tak zdánlivě nepatrný ve srovnání s vojenskými operacemi v Evropě a v některých asijských zemích,  zůstává významný jednak ve vynucené změně strategie a taktiky japonské armády, ve změně politického myšlení. Nezapomeňme, že je to bylo ještě relativně dávno před Hirošimou a Nagasaki, ale hlavně celému uvažování o taženích do jižních moří, tzn. do celé jihovýchodní Asie. Opakujme, že to bylo do míst, která byla pod kontrolou evropských mocností a skutečně toto vedlo  k pozdějšímu zániku evropského koloniálního systému v jihovýchodní Asii po druhé světové válce  I když to bylo důsledkem působení jiných faktorů, na které  dnes vzpomíná americký prezident Biden ve své nostalgickém vzpomínání na „Indický Pacifik“. Ale přece jenom sovětsko-japonský konflikt ve vzdálené oblasti v povodí Amuru, by se vždycky dal někde nalézt za tím vším, i když jen v jakési miniaturní podobě,“ dodává Zdeněk Zbořil.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX






Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 10%
transparent.gif transparent.gif
Ne 78%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif