Zbořil: Inspirace a poučení pro české politiky

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout „Manifest českých spisovatelů“, který byl adresován v květnu 1917 českým poslancům  Říšské rady.

Zbořil: Inspirace a poučení pro české politiky
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
5. června 2024 - 02:20

Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Mám takový dojem, že se na některé ty výroky z té doby z let první světové války české strany nebo  českých politiků zapomíná. Možná, že je to i záměrné, že se chce prezentovat, že česká samostatnost byla jenom záležitost nějakého úradku velmocí a ne, že se o ní zasloužili čeští intelektuálové a čeští politici. Není to pravda.


Samozřejmě, to obrácení se českých spisovatelů, 222 českých spisovatelů, k českým poslancům na Říšské radě je už za zvláštních okolností. Je to po pěti, sedmi, osmi měsících od smrti Františka Josefa I. a nastoupení císaře Karla na trůn monarchie. To znamená pro českou věc zvětšení prostoru, když ne pro pohyb, mobilizaci, tak alespoň pro přemýšlení?“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Manifest…
 
„Ten Manifest je  zajímavý, protože čeští spisovatelé něco vysvětlují tehdejší politické třídě, Nemluví o budoucnosti Českého státu, ale o jisté formě samostatnosti a jak by měla vypadat.  Jsou tam krásná slovní spojení, nad kterými by někteří představitelé kosmopolitní šlechty, která dneska ovlivňuje českou politiku doma i v zahraničí, by se dnes jistě pozastavovali. Mj. proto, že duchovní čeští aristokraté,  mluví o rovnosti všech společenských tříd. Nebude ani aristokratů  (oni nepoužívají ten pojem intelektuálů), ale ani ne lidí povyšujících se nad lidi práce.

Představme si, že ještě jsme nedaleko od prvních stávek a bojů o hlasovací právo, o osmihodinovou pracovní dobu a základní sociální práva, boje o to, jak má vypadat česká vzdělanost a koho mají reprezentovat aristokraté.  Ten Manifest v naší době nabývá významných rozměrů. Možná je škoda, že si naši dnešní poslanci nepřečtou tento Manifest, protože je zajímavý ze dvou důvodů. Prvním je ten, jak si jejich předchůdci představovali, že by měla vypadat česká samostatnost. Ten druhý, aby si všimli toho, jak tito lidé byli vzdělaní, jak byli vychováni v kulturně bohatém prostředí a jaký vklad přinesli do fondu první Československé republiky i z hlediska všeobecného kulturního vzdělání. Jejich předkové, přiznejme, to měli jednodušší, nemuseli se zabývat výzvami, prioritami, desinformacemi, nevěděli, co to je předjímat, predikovat, komunikovat…,  “ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX




Anketa

Měl by podle vás Miroslav Kalousek založit novou politickou stranu?